Dr. Magyar Erika

Alelnök, mediátor
Dr. Magyar Erika
Dr. Magyar Erika

"Nem az a dolgunk, hogy megtanítsuk gyermekeinket szembenézni egy kegyetlen és szívtelen világgal. Az a dolgunk, hogy olyan gyerekeket neveljünk, akik kevésbé kegyetlenné és szívtelenné változtatják a világot."


A jogi egyetem elvégzését követően a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazságügyi Szolgálatnál helyezkedtem el 2007. márciusában, mint pártfogó felügyelő. Mindig is tudtam, hogy a klasszikus jogi területek nem az én irányom, így nagyon megörültem ennek a lehetőségnek. Nyírbátor és vonzáskörzete lett az első területem, ahol fiatalkorú elkövetők pártfogását láttam el. 2007 őszén belső képzés keretében, amelyet a Partners Hungary Alapítvány tartott, mediátor képesítést szerezhettem, majd 2008-tól büntetőügyi közvetítői tevékenységgel is kibővült a munkaköröm. A konfliktuskezelés nagyon hamar közel került hozzám, amelyben igyekeztem folyamatosan bővíteni a tudásomat, tapasztalatomat. 2010-2011-ben elvégeztem a Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Karának Általános- és Igazságügyi mediátor képzését, majd 2012-2013-ban integratív tranzakcióanalízis képesítést szereztem, amely sokat segített abban, hogy jobban értsem az emberi reakciókat a megbeszélések során. Mindeközben a megyei pártfogó felügyelői szolgálat vezető mediátorává váltam.

2011-2013 között részt vettem egy európai uniós projektben, amelynek célja a Békítőkör, mint közösségi konfliktuskezelési technika implementációja az európai büntetőigazságszolgáltatási rendszerekben. A módszer megismerése és elsajátítása tovább tágította szemléletmódomat a helyreállító technikák alkalmazhatósága terén és mindeközben szoros szakmai és emberi kapcsolatot alakított ki a projekt hazai vezetőivel, a Foresee Kutatócsoporttal, amelyért mind a mai napig rendkívül hálás vagyok.

2013.novemberében 6 év és közel 1000 mediációs ügyben való részvételt követően Budapestre költöztem és a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Pártfogó Felügyelői Osztályának munkatársa lettem. Feladatom elsődlegesen a büntetőügyi mediáció és a mediátor pártfogó felügyelők tevékenységének módszertani támogatása, ellenőrzése, segítése lett, akik 11 éve évi 9000 ügyben látják el a büntetőigazságszolgáltatáson belül végzett közvetítői tevékenységüket. Ezt a tevékenységet végzem jelenleg is, immáron az Igazságügyi Minisztériumon belül. Mentori értekezletek és képzések tartásával segítem elő a mediátorok szakmai fejlődését, jogszabálymódosítási javaslatokkal pedig a büntető és szabálysértési közvetítői tevékenység korszerűsítését.

A büntetőügyi közvetítői tevékenység kiemelt helyet foglal el a szívemben, azonban az ebben szerzett tapasztalataimat igyekszem más területeken is kamatoztatni, mivel hiszem, hogy a mediációs tevékenység önmagában a szakma, szakterülettől függetlenül. Többek között ezért is csatlakoztam a Közép Európai Mediációs Intézethez, amelynek egyik kiemelt célja a mediátorok és a mediációval foglalkozó szakmai szervezetek együttműködésének, a párbeszédnek az erősítése. Tapasztalatom szerint az élet, a társadalmi együttélés valamennyi területén hasznos, ha resztoratív szemlélettel dolgozó hiteles szakemberek segítik az emberek közötti kommunikációt, ezért igyekszem minél szélesebb körben kezdeményezni az együttműködésüket és támogatni az ilyen irányú próbálkozásokat. Mindezek mellett pedig kiemelten fontos számomra az iskolákban, fiatalok körében tapasztalható konfliktushelyzetekben való közreműködés, illetve azok megelőzése.Kapcsolatfelvétel