Interjú - dr. Vajna Virág mediátor
2017. jan. 22. 20:41:58

Interjú - dr. Vajna Virág mediátor

A KEMI potrék sorozat keretében dr. Németh Zoltán a KEMI elnöke rövid interjút készített dr. Vajna Virág mediátorral, a KEMI alelnökével arról, hogy mi a véleménye a mediációról és miként látja a KEMI megalakulását és mit vár az intézettől a jövőben.

Németh Zoltán (NZ): Mikor hallott először a mediációról?

Vajna Virág (VV): 1999-ben Chicagóban, egy ösztöndíj alkalmával, és részt is vettem ott egy alapképzésen. Meghatározó élmény volt. Alapvetően megváltoztatta a joghoz való viszonyomat, a jogról való gondolkodásomat.

 

NZ: Mik voltak az első benyomások?

VV: Nagyon jók voltak a benyomásaim, nem a harcra okították a jogászokat, hanem arra, hogy hogyan lehet békét teremteni.

 

NZ:Mit jelent Önnek a mediáció?

VV: Nemcsak egy konfliktuskezelési eszköz, annál jóval több, életszemlélet, a minden napi élet része, az emberekkel, a családommal való kommunkációnak része, mindaz, amit a medicióról és mediációban tanulok folyamatosan. Egy hatékony eszköz arra, hogy az emberekben meglévő saját erőforrásokat erősítsük. Bátorítást jelent, hogy mindenki a saját ügyében a legkompetensebb.

 

NZ:Mióta foglalkozik ténylegesen is a mediációval?

VV: 15 éve

 

NZ: Mit gondol: a mediáció jövője miként alakulhat Magyarországon?

VV: Reményeim szerint egyre ismertebbé, elismertebbé válik. Fontos lenne már az iskolákban megismertetni a gyerekeket a módszerrel.

 

NZ: A Közép Európai Mediációs Intézet tagjaként milyen céljai vannak?

VV: Elsődleges cél, hogy minél szélesebb rétegek számára legyen elérhető, mint hatékony konfliktuskezelési eszköz. Nagyon fontosnak gondolom az iskolák elérését, a mediációval foglalkozó szakmai szervezetek közötti együttműködés erősítését, a mediátor szakma önállósulását, hazai és nemzetközi projectekben való részvételt, ennek keretében tréningek, esetmegbeszélő csoportok tartását.

Hozzászólás

Érdekes lehet számodara

A mediátor segít megtalálni az arany középutat

2020. dec. 3. 9:48:07

Interjú Varga Szilvia Edit mediátorral

Interjú Szeghyné Gurin Eszter mediátorral

2020. nov. 18. 10:22:18

Közvetítek az emberek között, segítem őket abban, hogy kompetens módon megoldják a vitás helyzeteiket, miközben a saját igényeiket és érdekeiket is képviselik és meghallják a másik fél igényeit, érdek...

Interjú - Dr. Németh Zoltán, KEMI elnök, jogász, mediátor

2017. febr. 23. 11:51:19

Évek óta azon dolgozom, hogy a gyermekközpontú mediáció teret nyerjen Magyarországon és tapasztalataim szerint az emberek egyre nagyobb része nyitott is a konfliktuskezelés ezen módjára.