Dr. Illés Blanka

Alelnök, családjogi ügyvéd
Dr. Illés Blanka
Dr. Illés Blanka

Több mint tíz éve foglalkozom magyar és nemzetközi családjogi ügyek képviseletével, 2005-től a praxisom 90%-át ezek az ügyek teszik ki. Fiatal ügyvédként én is a hagyományos válóperi képviselet szabályai között „nőttem fel”, majd a saját tapasztalataim alapján kezdtem látni, hogy ez a megközelítés rossz.


 

Elkezdtem megvizsgálni a külföldi jogszabályokat, emellett számos szociológiai és pszichológiai tanulmányra leltem, ami segített megérteni, hogy a hagyományos – itt nekem van igazam, majd én bebizonyítom – megközelítés milyen sokat árt.

A magyar KSH szerint a házasságok 45%-a válással végződik, az élettársi kapcsolatok 68%-a pedig az első öt évben felbomlik. Nagykorúságának eléréséig minden második gyermek érintett lesz egy gyermek elhelyezési perben, tehát nem mindegy, hogy ez hogyan zajlik le! Nem csak szakemberként, anyaként is aggaszt, hogy egy rosszul vezényelt válás pszichésen és szociológiai szempontból is rányomja a bélyegét a jövő nemzedékének felére. Ez az oka, hogy minden lehetőséget megragadok, ahol népszerűsíthetem a kulturált válás alapelveit – kezdve azzal, hogy ne ügyvédhez, bírósághoz, gyámhatósághoz és rendőrséghez rohanjon, akinek problémája van, hanem pszichológus és mediátor segítségét kérje.

A Közép Európai Mediációs Intézet lehetne egy olyan minőségbiztosítási rendszer – akár minőség védjegy formájában is – ami garantálja a hozzánk fordulóknak, hogy a nálunk regisztrált mediátorok jó szakemberek.

Sok a mediátor a piacon, nagyon nehéz eligazodni azoknak akik szakembert keresnek, és én nagyon sok negatív visszajelzést kaptam az évek során – így mára inkább kerülik a mediációt a válófélben lévők. Vissza kell állítani a mediáció presztizsét, erősíteni a közbizalmat, hatékony gyakorlati – és nem elméleti – képzésre lenne szükség, és a mediációs munka folyamatos felülvizsgálatára - mint a pszichológusoknál az állandó szupervízió.

Hatékony mediátor gárdával a hátunk mögött pedig méltán kezdeményezhetnénk jogszabályi változtatásokat – jó példa Spanyolország ahol kötelező 1 évig mediálni gyermekelhelyezési per megindítása előtt.Kapcsolatfelvétel