Konferencia Európa jövőjéről, a mediáció jövőjéről - Alternatívák a jogi megoldások mellett
2021. okt. 13. 11:07:06

Konferencia Európa jövőjéről, a mediáció jövőjéről - Alternatívák a jogi megoldások mellett

Eseményi időpontja: 2021. nov. 26. 9:00:00 - 2021. nov. 26. 15:00:00

A családok védelme párbeszéddel

 

Konferencia Európa jövőjéről, a mediáció jövőjéről - Alternatívák a jogi megoldások mellett 

Európa jövője minden európai uniós polgár számára kiemelten fontos, mivel a múlt, a jelen és a jövő is összeköti az EU tagállamait és a benne élő polgárokat. Az összeköttetés az elmúlt évtizedekben folyamatosan erősödött és az EU egyik fontos területévé vált a családjog, a nemzetközi igazságügyi együttműködés keretein belül. Az EU országok egyik legerősebb összetartó ereje a családok, azok a családok, amelyek tagjai különböző állampolgársággal rendelkeznek vagy azok, akik munkavállalási vagy más okok miatt egy másik EU tagállamban telepedtek le és alapítottak családot. A család jelenti a nemzet alappillérét és jelenti az EU alappillérét is.

A családok, a gyermekek védelme kiemelt szerepet kell, hogy kapjon az EU jövőjében és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az egyes eljárások családbarát eljárások legyenek. A Közép Európai Mediációs Intézet ezzel a konferenciával kíván hozzájárulni az Európa jövőjéről szóló párbeszédhez. Célunk, hogy rávilágítsunk arra, hogy a családok hogyan tudják kezelni konfliktusaikat, hogyan tudják elkerülni az esetleges elhúzódó jogi eljárásokat és rávilágítunk a mediáció, az alternatív vitarendezés jelentőségére elsősorban családjogi vonatkozásban. Szeretnénk, ha a konferencia elindítana egy szakmaközi párbeszédet, együttműködést is!

A konferencia egyben a KEMI mediátor képzésén végzett mediátorok alumni konferenciája is lesz, amelyen az előadók elmondhatják tapasztalataikat azzal kapcsolatban, hogy a képzés elvégzését követően milyen utakon indultak el, milyen lehetőségek és akadályok segítették vagy éppen nehezítették az indulásukat. A jövő mediátorai már közöttünk vannak!

A konferencia a hagyományos előadások mellett lehetőséget nyújt a résztvevőknek arra, hogy kis csoportokban megvitassanak olyan kérdéseket, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a mediáció, az alternatív vitarendezés legyen az elsődleges eszköz a családok életében akkor, amikor például válásra kerül a sor vagy iskolai konfliktust kell kezelni vagy a család élete úgy alakul, hogy valaki konfliktus szituációba kerül, amelynek megoldatlansága negatívan hat az egész családra. Ne feledjük: sok családon belüli konfliktus a munkahelyen kezdődik, de nem ott oldódik meg. A Közép Európai Mediációs  Intézet alapvető célkitűzése, hogy beindítsa a mediációt Magyarországon és Közép-Európában egyaránt. Ennek kiváló eszköze ez a konferencia is, amelynek üzenete, konklúziója eljuthat egészen a döntéshozókig.

Részletes program  elérhető itt (dokumentum fül alatt)!

A konferencia  programja

9.00 - 9.30 Nyitó beszédek

Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter 

Dr. Németh Zoltán a Közép Európai Mediációs Intézet elnöke, a konferencia moderátora,

Dr. Szilágyi András a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Mediációs és Jogi Osztályának elnöke

 

 

I. Rész - A mediáció jövője Magyarországon

9.30 - 09.45 A mediáció jövője a jogi egyetemek szemszögéből - Herke-Fábos Kata PTE ÁJK

09.45 - 10.00 A mediáció jövője a joghallgatók szemszögéből - Tengölics Zsófia ELSA Hungary

10.00 – 10.15 A mediáció jövője mediátori szemszögből – Szűcs Szilvia mediátor

10.15 – 10.30 A mediáció jövője ügyvédi szemszögből – dr. Kölcsényi Soma ügyvéd

10.30 - 10.45 A mediáció jövője, gazdasági szemszögből – dr. Szilágyi András BKIK

 

10.45 - 11.00 Szünet

 

II. Rész - Mediáció, mint a családvédelem egyik hatékony eszköze

11.00- 11.20 A mediációs jogi kultúra megteremtése Magyarországon - dr. Németh Zoltán

11.20 - 11.40 A mediáció, mint családvédelmi eszköz - Szülőség válás után - dr. Pilinszki Attila (Semmelweiss Egyetem, MAKAMOSZ)

11.40 - 12.00 Egyszülős konfliktusok és a mediáció lehetőségei - Nagy Anna (Egyszülős Központ)

12.00 - 12.20 A (családi) mediáció tudományos megközelítésben – dr. Visontai-Szabó Katalin (Szegedi Tudományegyetem)

12.20 – 12.40 A mediáció jövője és lehetőségei egy kutató szemszögéből – Csemáné dr. Váradi Erika (Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Kar)

 

12.40 - 13.20 Ebédszünet

 

III. Rész - A KEMI mediátor képzésén végzett mediátorok alumni kerekasztal beszélgetése

13.20 - 14.30 KEMI alumni kerekasztalbeszélgetés - A mediáció jövője és egy kezdő mediátor lehetőségei - irányok, tapasztalatok, célok  kerekasztal beszélgetés — résztvevők: Geist Gábor, Antal Zsuzsanna, Vannai Dorottya, Weichinger Nóra, dr. Németh Zoltán

14.30 A konferencia zárása - kérdések, párbeszéd

A konferencián történő részvétel előzetes regisztrációhoz kötött! Mediátorok részére 10 továbbképzési kreditpont elszámolható, ennek adminisztrációs díja 7.500 forint, amelyet a regisztrációt követően küldött emailben írtak szerint kérünk befizetni.

Az esemény zoom linkje:

Topic: Konferencia Európa jövőjéről, a mediáció jövőjéről - Alternatívák a jogi megoldások mellett
Time: Nov 26, 2021 09:00 AM Budapest

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/85435627992?pwd=Nlc5VGJrbEJ3WlRIT2FGUDZEeVJBZz09

Meeting ID: 854 3562 7992
Passcode: 225074

hozzászólás