4 lépés, hogy hogyan válassza ki az Ön részére megfelelő mediátort - 4 egyszerű lépés, óriási különbségek
2018. jan. 3. 10:55:44

4 lépés, hogy hogyan válassza ki az Ön részére megfelelő mediátort - 4 egyszerű lépés, óriási különbségek

Dr. Németh Zoltán mediátor írása

 

 

 

Nagyon sok válás közelében lévő pár dönt úgy, hogy a bírósági út helyett vagy azt megelőzően mediációval kívánja rendezni a helyzetüket. Az nyilvánvaló, hogy a mediációs folyamat sokkal gyorsabb, lényegesen olcsóbb és a létrejött közös megegyezést sokkal magasabb arányban tartják be a felek és nagyon sok esetben a mediáció megadja a feleknek azt a lehetőséget, hogy megmaradjon közöttük a normális kommunikáció.

A mediációs piacon azonban nagyon sok mediátor praktizál, ezért nem mindegy, hogy hogyan és milyen szempontok alapján választjuk ki a számunkra megfelelő mediátort.

4 egyszerű, de nagyon fontos lépésben szeretném bemutatni, hogy a mediátor kiválasztásánál milyen szempontokra érdemes figyelni.

Első lépés

Olyan mediátort érdemes keresni, aki földrajzi értelemben könnyen megközelíthető mindkét fél számára.

Fontosak a személyes ajánlások olyan pároktól, ismerősöktől, akik már voltak mediátornál.

Mediációs szervezetek ajánlásai is iránymutatásul szolgálhatnak.

Létezik a közvetítői névjegyzék is, amelyet az Igazságügyi Minisztérium vezet és ebben is lehet keresni mediátort.

 

Második lépés

A mediátor képzettsége

Annak érdekében, hogy egy betartható és mindenki számára előnyös, jogilag is megfelelő megállapodás születhessen, nagyon fontos, hogy egy a területen megfelelően kiképzett mediátort válasszunk.

Tapasztalat

Érdemes megnézni, hogy a mediátor mióta végzi a tevékenységet, mennyi ügye volt és ezek mennyire hasonlítanak az Ön ügyéhez.

Továbbképzések

Magyarországon általában 60 órás képzés keretében képzik a mediátorokat, akiknek ezt követően továbbképzéseken kell részt venniük. Érdemes azt is megnézni, hogy a választandó mediátor milyen típusú továbbképzéseken vett részt.

Filozófia és megközelítés

A mediátorok honlapján általában megtalálja azokat az információkat, amelyek alapján a mediátor saját filozófiája, megközelítése szerepel és ezen információk birtokában is tud olyan mediátort választani, aki Önnek ebből a szempontból is megfelel.

Amikor a második lépés végére ért, akkor már rendelkezik egy listával a lehetséges mediátorokról, amelyek mindkét fél számára jók lehetnek.


Harmadik lépés

Találkozzon személyesen a mediátorral

A mediátorok általában tartanak előkészítő üléseket, amelyek jó alkalmak arra, hogy Ön személyesen is megismerje a mediátort és megbizonyosodhasson a következőkről:

Pozitív első benyomás

A pozitív benyomás nagyon fontos és az is, hogy érezze azt, hogy a mediátor lelkiismeretes és 100%-ig arra, koncentrál, hogy az Ön családjának jó legyen.

Legyen jó problémamegoldó

A mediátoroknak gyorsan fel kell ismerniük a bonyolult, komplex helyzeteket. Nyugodtan kérdezzen rá arra, hogy a mediátor mennyi hasonló ügyben működött közre és ezek milyen megoldásokkal zárultak.

A teljes adminisztratív folyamat bemutatása

Az első találkozón a mediátornak tájékoztatást kell nyújtani a válás jogi folyamatairól és arról, hogy milyen szerepe van a válási folyamatban. Fontos, hogy tájékoztatást kapjon arról, hogy pontosan mi is tartozik a mediátor díjazásába.

Rendelkezik-e a mediátor kapcsolatokkal más szakemberekkel?

Néha a válási folyamatban más szakemberek bevonására is szükség lehet. Ilyenkor felmerülhet a kérdés, hogy a mediátor által ajánlott szakember, szakértő díját külön kell-e fizetni vagy része a mediátor díjazásának. Ezt tisztázni érdemes. Kérdés, hogy mely szolgáltatások tartozhatnak ebbe a körbe. Ilyen lehet például: ingatlan szakértő, nyugdíj szakértő, pszichológus, coach, gyermekjóléti szakember, könyvelő.

Tartalmazza-e a mediátor díja a megállapodás írásba foglalását?

A mediáció célja a megállapodás és nagyon fontos már az elején tudni, hogy van-e külön díja a megállapodás írásba foglalásának és milyen további teendők vannak a megállapodás aláírása után. Erről is kapnia kell részletes tájékoztatást.

Fizetési ütemezés

Tájékoztatást kell kapnia arról, hogy a mediátor díjának a fizetése pontosan hogyan is történik. Ülésenként vagy egyben kell fizetni, óránként vagy alkalmanként? Ezek szintén olyan fontos kérdések, amelyekről a mediátornak tájékoztatást kell adnia.

 

Negyedik lépés

Végezetül elérkeztünk az utolsó lépéshez, a mediátor kiválasztásához

Ha az első találkozója a mediátorral jól sikerült, mindenről kapott részletes tájékoztatást és pozitív benyomásai voltak, akkor nincs más hátra, mint kiválasztani a mediátort és elkezdeni a mediációs folyamatot.

 

Amennyiben a mediáció mellett dönt a Közép Európai Mediációs Intézet képzett és tapasztalt mediátorai segítenek Önnek abban, hogy a lehető legjobb döntés hozza meg. Mediátoraink a mediáció teljes folyamatában segítik a feleket, pártatlanul és semlegesen.

Mediátorainkról további információkat a KEMI honlapján talál, itt:

https://www.kemi.hu/mediatorok.html

Hozzászólás

Érdekes lehet számodara

Májusban indul a KEMI következő mediátor képzése!

2024. ápr. 1. 14:15:37

Online elvégezhető mediátor képzés.

Októberben indul partnerünk, a BKIK gazdasági mediátor képzése

2023. okt. 5. 14:34:10

Még lehet jelentkezni, részletek a cikkben!