9 lépés, amivel profi mediátorrá válhat!
2017. febr. 22. 14:25:58

9 lépés, amivel profi mediátorrá válhat!

Szeretne profi mediátorrá válni? Cikkünkben ebben próbálunk segíteni.

 

 

Az első lépés: Képzés elvégzése

Amikor arra az elhatározásra jutott, hogy mediátor lesz, és mediátor végzettséget kíván szerezni, szüksége lesz egy mediátor alap és haladó képzés elvégzésére. Magyarországon rengeteg képző intézmény kínál mediátor képzéseket, de érdemes azt választani, ami a gyakorlati ismeretekre helyezi a hangsúlyt és segít abban, hogy már a praxisa megkezdésekor olyan tudással rendelkezzen, ami alapja lehet, egy biztos kezdetnek. Hazánkban képzéseket találhat egyetemeken (2 éves) és civil szervezeteknél (általában 60 órás).

A második lépés: Regisztráció a közvetítői névjegyzékbe és belépés egy mediációs szakmai szervezetbe

Nagyon fontos, hogy a képzés sikeres elvégzése után regisztrálni kell az IM közvetítői névjegyzékébe, mivel csak közvetítői igazolvány birtokában gyakorolhatja a tevékenységét!

Kifejezetten ajánlott egy már működő, lehetőség szerint stabil szakmai alapokon álló civil szervezethez csatlakoznia, mivel így lehetősége lesz megismerni a szakma többi képviselőjét, kapcsolatokat építhet ki, tanulhat a már tapasztalattal rendelkező mediátoroktól és más szakemberektől, valamint részt vehet a szervezet eseményein.

A harmadik lépés: Mediációs ülések megfigyelése

Miután elvégezte a mediátor képzést, regisztrált a közvetítői névjegyzékbe és birtokában van az elméleti tudásnak, javasoljuk, hogy a saját praxisának elindítását megelőzően figyeljen meg már tapasztalt mediátorok által vezetett mediációs üléseket. Ha már tagja mediációs szervezetnek, akkor a szervezet keretein belül erre biztosan lesz lehetősége. A KEMI ebben is tud segíteni: info@kemi.hu

A negyedik lépés: Önkéntes mediáció

A tanulási folyamat fontos része lehet, ha vállalunk mediációs ügyeket önkéntes alapon is. Ez egy jó lehetősé a gyakorlati tudásunk fejlesztésére és leendő ügyfélkörünk kialakítására is. Magyarországon ennek nincs kialakult rendszere, de a KEMI már tervezi az ún. önkéntes alapon nyújtott mediációs szolgáltatás bevezetését, ezzel is segítve a pályán most induló mediátorokat és a mediáció terjedését is.

Az ötödik lépés: Találjon egy piaci rést vagy specializálódjon

Nagyon fontos kiemelni, hogy a mediáció területén is fontos a specializáció. Például egy cégek közötti gazdasági jellegű vitában sokkal komfortosabban mozog egy olyan mediátor, aki rendelkezik ilyen jellegű alap végzettséggel vagy egy válási mediáció során például a megfelelő jogszabályok ismerete is nagy előnyt jelent. Soha ne feledje, hogy a mediátornak nem dolga, hogy megoldja az ügyfelei problémáját, hanem az a dolga, hogy segítse a feleket a problémáik megoldásában!

A hatodik lépés: Ajánljon komediációt is

Miután már rendelkezik valamennyi szakmai tapasztalattal, érdemes a mediátor kollégáival összefognia és bővíteni szolgáltatásait az ún. komediációval. Nagyon sok olyan eset van ugyanis, amelyek a komediáció módszerével sokkal eredményesebben oldhatók meg, ráadásul a komediáció az Ön szakmai tudását is fejleszti, mivel partnerétől munka közben is tanulhat. Partnert keres? – info@kemi.hu

A hetedik lépés: Ajánljon fel ingyenes mediációt is

A mediátor pálya elején nagyon hasznos lehet, ha bizonyos esetekben a szakmai tapasztalat megszerzése érdekében vállal ingyenes mediációt is. Ezt viszont csak addig érdemes csinálni, amíg úgy érzi, hogy elsajátította a profi működéshez szükséges alap kompetenciákat.

A nyolcadik lépés: Iratkozzon fel szakmai hírlevélre és használja a közösségi oldalakat, médiát

Szakmai információk szerzésére kiválóan alkalmas, ha feliratkozik mediációval, alternatív vitarendezéssel foglalkozó hírlevelekre. Ha jelen van a közösségi médiában is, akkor így sokkal több emberhez el tudja juttatni a szolgáltatását, üzenetét. Természetesen arra nem árt már előre felkészülni, hogy a tematikus, mediációs szolgáltatást ajánló facebook oldalt bizonyára nem fogja több ezer ember like-olni. Ezen a területen pár pár száz like is sikernek könyvelhető el.

A kilencedik lépés: Vegyen részt minél több tréningen és konferencián

A folyamatos szakmai fejlődés egyik garanciája, hogy fejlessze tudását és részt vegyen továbbképzéseken. Magyarországon több szervezet kínál továbbképzéseket, amelyek átlagos ára 30.000 forint körül mozog.  Ez nem jelent túlságosan nagy befektetést, viszont a szakmai fejlődéshez elengedhetetlen, ráadásul Magyarországon a mediátorokat továbbképzési kötelezettség is terheli, így ezen nem érdemes spórolni. Segítség lehet még az is, ha részt vesz szakmai konferenciákon, amelyek még a kapcsolatépítésben is segítségére lehetnek.

 

 

Amennyiben további információra van szüksége, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot: info@kemi.hu

Hozzászólás

Érdekes lehet számodara

Májusban indul a KEMI következő mediátor képzése!

2024. ápr. 1. 14:15:37

Online elvégezhető mediátor képzés.

Októberben indul partnerünk, a BKIK gazdasági mediátor képzése

2023. okt. 5. 14:34:10

Még lehet jelentkezni, részletek a cikkben!