Gazdasági, üzleti mediáció
2017. jan. 23. 12:10:43

Gazdasági, üzleti mediáció

A több évtizedes külföldi, de a közelmúlt hazai gyakorlata is azt igazolja, hogy az elmúlt időszakban a vállalkozások egymás közötti gazdasági konfliktusaik megoldásához egyre bátrabban vesznek igénybe független harmadik személyt, azaz a gazdasági mediátort.

A több évtizedes külföldi, de a közelmúlt hazai gyakorlata is azt igazolja, hogy az elmúlt időszakban a vállalkozások egymás közötti gazdasági konfliktusaik megoldásához egyre bátrabban vesznek igénybe független harmadik személyt, azaz a gazdasági mediátort.

A vállalkozások közötti gazdasági, vagy más néven üzleti mediáció alkalmazási területe kifejezetten a vállalkozási szféra. A bíróságon kívüli megegyezés jogintézménye – a sajátos üzleti szempontokat figyelembe véve – lényeges előnyökkel bír a peres eljárással szemben. 

Image may contain: 3 people, people sitting and indoor

A gazdasági mediátor, aki a jogvitában álló felek részére semleges harmadikként szakmai felkészültsége és gyakorlata által biztosítja a megegyezés lehetőségét nemcsak költségtakarékossá teszi a vitarendezést, hanem igyekszik a felek között a korábban meglevő jó üzleti kapcsolatot is helyreállítani. A konfliktus gyakran a végtelen bírósági tárgyalások sorozatába torkollik, és a később bírói ítélettel egyik fél sem lesz igazán elégedett.

A Közép Európai Mediációs Intézet által nyújtott gazdasági mediációs szolgáltatás lehetőséget teremt a vitában álló felek részére, hogy gyorsan és költséghatékonyan érjenek el kölcsönösen előnyös megállapodást. A gazdasági mediáció igénybevételével az érintett cégek, vállalkozások rengeteg időt, energiát és pénzt takaríthatnak meg, mivel az eljárás lényegesen olcsóbb egy adott esetben évekig elhúzódó bírósági eljárásnál és a kölcsönösen előnyös megállapodás lehetőséget teremt a jövőbeni gazdasági kapcsolatok fenntartására is.  

Amennyiben érdeklődik a gazdasági mediáció iránt, kérjük vegye fel a kapcsolatot a KEMI gazdasági mediációt végző mediátorával.

Hozzászólás

Érdekes lehet számodara

Októberben indul partnerünk, a BKIK gazdasági mediátor képzése

2023. okt. 5. 14:34:10

Még lehet jelentkezni, részletek a cikkben!

Újabb iskolai mediátorok tettek sikeres vizsgát

2023. máj. 22. 17:59:02

Tovább folytatódik a KEMI iskolai mediátor képzése!