Gyors, olcsó, hatékony és mindenkinek jó!
2018. jan. 30. 20:29:14

Gyors, olcsó, hatékony és mindenkinek jó!

A közös megegyezéssel történő válás előnyei - kérje mediátor segítségét - Dr. Németh Zoltán KEMI elnök írása

 

Válás közös megegyezéssel - kérje mediátor segítségét

Amennyiben a házastársak úgy döntenek, hogy elválnak akkor döntésük véglegesnek tekinthető abban az esetben, ha a házastársak a járulékos kérdésekben is megegyeztek. Az új Ptk. szabályozza, hogy a feleknek pontosan miben kell egyezségre jutniuk ahhoz, hogy kérhessék a válás közös megegyezéssel történő felbontását:

  • a közös gyermek tekintetében a szülői felügyelet gyakorlása (Ha a házastársak közös szülői felügyeletben állapodnak meg, a kapcsolattartás kérdésében nem kell megegyezniük, a gyermek lakóhelyét azonban meg kell határozniuk),
  • a különélő szülő és a gyermek közötti kapcsolattartás,
  • a gyermek tartása,
  • a házastársi tartás (csak ez iránti igény esetén),
  • a házastársi közös lakás használata.

A vagyonjogi kérdésekben való megegyezés nem feltétele a bontóper megindításának!

A Ptk. rendelkezései értelmében, a 2014. március 15. napját követően indított bontóperekben a közös megegyezéshez nem szükséges, hogy a felek a házastársi közös vagyon részét képező ingóságok megosztása kérdésében megegyezzenek.

Kapcsolódó kép

A közös megegyezéssel történő válás fontosabb előnyei:

1) Egyszerűen zajlik a válás, mivel nincs szükség hosszas bizonyításra, tanúk meghallgatására, szakértők igénybevételére. Ha Önök meg tudnak egyezni, akkor nem a bíróságnak kell dönteni Önök helyett!

2) Olcsó: ha Önök meg tudnak egyezni, és ehhez még ügyvédet sem kell igénybe venniük, akkor nem kell ügyvédi költséggel, fellebbezési költséggel, szakértői költségekkel számolniuk. A közös megegyezésen alapuló megállapodás kialakításához célszerű jól képzett mediátorhoz fordulniuk, akinek a segítségével gyorsan és költséghatékonyan kialakítható a megállapodás.

3) Közös megegyezés esetén a teljes családot megkímélhetik a lelki megpróbáltatásoktól, a gyermekeik számára pedig elfogadhatóvá, elviselhetővé teszik a válás folyamatát. A lelki előnyök mellett ez hosszú távon még nagyon sok pozitív előnnyel is jár: javul a kommunikáció, a gyermekek kiegyensúlyozottak lesznek.

4) Gyors, mivel a közös megegyezéses válás az, amellyel a bíróság a házasságot gyorsan és egyszerűen fel tudja bontani.

A bíróság által jóváhagyott egyezségének a bírói ítélettel azonos hatálya van, az a be nem tartás esetén jogi eszközökkel kikényszeríthető, ezért az egyezségben foglaltakat is be kell tartani.

Tapasztalatok szerint a közös megegyezéseket az érintettek sokkal nagyobb arányban tartják be, mint a bírósági ítéleteket, különösen igaz ez a megállapítás arra az esetre, amikor a felek mediátor segítségét kérik. Ilyen esetekben a betartási arány 90-95%!

Fontos, hogy a bíróság csak és kizárólag határozott, konkrét, egyértelmű és végrehajtható egyezséget hagyhat jóvá. Az egyezségben a kötelezettség teljesítésének a határidejét pontosan meg kell határozni, és nem tartalmazhat bizonytalan, teljesíthetetlen feltételeket.  

A nem pontosan meghatározott részeket a bíró nem fogja belefoglalni az ítéletbe, ezért nem célszerű az interneten található, bizonytalan eredetű minták alapján elkészíteni a megállapodást, hanem célszerű mediátor segítségét kérni, aki ráadásul tájékoztatni tudja  a feleket arról, hogy mi vár rájuk a bíróságon és milyen dokumentumokat kell magukkal vinniük, milyen kérdésekre számíthatnak és mire számíthatnak a bíró részéről. A jól képzett, megbízható mediátorok vállalják a megállapodás megírása mellett a keresetlevél elkészítését is.

Ha mediátor segítségére van szüksége, akkor keresse a KEMI képzett, gyakorlott mediátorait itt: MEDIÁTOROK

Ne feledje: válni csak szépen érdemes!

Hozzászólás

Érdekes lehet számodara

Újabb iskolai mediátorok tettek sikeres vizsgát

2023. máj. 22. 17:59:02

Tovább folytatódik a KEMI iskolai mediátor képzése!

Sikeres konferencia a váltott gondoskodásról

2023. márc. 8. 10:27:23

A KEMI és az Egyszülős Központ Közös konferenciát tartott a váltott gondoskodásról 2023. március 2-án

20 éves a közvetítői törvény - hogyan tovább mediáció?

2022. nov. 29. 10:27:43

Konferencia az Országos Közjegyzői Kamara, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Közép Európai Mediációs Intézet szervezésében