Hiszek a békés megoldásban
2020. szept. 22. 14:44:42

Hiszek a békés megoldásban

Gondolatok egy aktuális helyzetre - Dr. Németh Zoltán írása

 

Hiszek a békés megoldásban

Nagyon sokféle gondolat kavarog a fejemben, amikor olvasom a híreket a jelenleg talán legaktuálisabb belpolitikai történéssel az SZFE-vel kapcsolatban. Itt szeretném leszögezni, hogy nem ismerem azt a világot, amelyben kirobbant ez a konfliktus, azonban jól ismerem a konfliktusok világát, mivel mediátorként nap, mint nap segítek ügyfeleimnek és a hozzám fordulóknak abban, hogy lehetőség szerint békés úton oldják meg a kialakult vagy nem megelőzött konfliktusaikat.

Cikkemnek nem célja a konfliktusok elemzése, hanem arra szeretnék rávilágítani, hogy milyen társadalmi jelentősége lenne annak, ha a szereplők felismernék annak lehetőségét, hogy egy ilyen, média által reflektorfénybe helyezett ügyben példát mutathatnának békés és megoldásfókuszú konfliktuskezelésből, mert elolvasva és elemezve a sajtó beszámolóit, itt minden megjelenik, csak a békés konfliktuskezelés nem. Néha hallani olyan híreket, hogy tárgyalni fognak a felek egymással, de ezek sajnos eddig mindig kérészéletű hírek voltak. Szakemberként azt látom, hogy itt aztán tényleg minden eleme megjelenik annak, hogy hogyan ne álljunk egy konfliktushoz, hogyan ne kezeljük azt.

 

                                                                          (forrás: www.hvg.hu)

 

Gyakorlatilag nincs érdemi kommunikáció a felek között, ezzel szemben mindkét oldal sajnos mindent megtesz annak érdekében, hogy tovább mélyítse a konfliktust és ezáltal ellehetetlenítsen egy konszenzusos megoldást. Az ügy szereplői teszik a dolgukat, teszik a saját nézőpontjuk szerint, a saját érdekeik és szükségleteik mentén. Teszik úgy, hogy közben nem vagy csak felületesen figyelnek a másik félre. Természetesen ilyenkor előkerülnek a jogi eszközök is, amelyek tovább csökkentik a megegyezés reményét. Nem vagyok színházi ember és nem vagyok politikus sem, de érdeklődöm a közélet dolgai iránt és aggodalommal figyelem a helyzetet, mivel a megoldás a szemünk előtt hever. Le kellene ülni tárgyalni, ez lenne egy felnőtt világban az egyetlen ésszerű megoldás, még akkor is, ha jelenleg komoly érdeksérelmek állnak a háttérben.

Mit lát egy külső szemlélő? Nincs tárgyalás, nincs megoldási javaslat, olyanok is beleszólnak, akiknek talán nem kellene, nincs remény, nincs határ. Ezzel szemben van elfordulás, erő, őrzés, szigetelőszalag, nyilatkozatok és elzárkózás.

Alapszabály a mediációban, hogy a mediátor nem javasol, nem ad tanácsot, hanem a felek dolgozzák ki a közös megállapodásukat, amit aztán betartanak. Jelen figyelemfelhívó írásnak sem célja a javaslattétel, hanem kizárólag a figyelem felhívása arra az eshetőségre, hogy mindig van egy harmadik út, ami nem más, mint a békés megoldás. Jobb lesz mindenkinek: lesz megoldás, lesz tanítás, lesznek új és tehetséges színészek, lesz pénz. Ehhez azonban tárgyalni kell és ha ez nem megy, akkor szakember segítségét érdemes kérni, aki független és pártatlan a helyzetben, aki nem minősít, nem ítélkezik, egyszerűen csak egy célja van: a békés megoldás, a jó példa a társadalom irányába.

A KEMI mediátorai készen állnak a feladatra, ha tudunk, akkor segítünk!

Szerző: Dr. Németh Zoltán elnök - KEMI

Hozzászólás

Érdekes lehet számodara

Májusban indul a KEMI következő mediátor képzése!

2024. ápr. 1. 14:15:37

Online elvégezhető mediátor képzés.

Októberben indul partnerünk, a BKIK gazdasági mediátor képzése

2023. okt. 5. 14:34:10

Még lehet jelentkezni, részletek a cikkben!