Idén is megrendezésre került az ELSA-MOKK alternatív vitarendezési verseny
2020. dec. 8. 11:45:15

Idén is megrendezésre került az ELSA-MOKK alternatív vitarendezési verseny

A szervezővel és a győztes mediátorokkal beszélgettünk

 

Az idei évben is megrendezésre került az ELSA-MOKK alternatív vitarendezési verseny, amelynek főszervezőjével Tengölics Zsófiával és a mediátor kategória győztesével D.Horváth Vanesszával és a második helyezettel Pinczés Ákossal beszélgettünk. Az interjúkat készítette dr. Németh Zoltán LL.M., a KEMI elnöke. Az idei évben első alkalommal a KEMI is szakmai partnere volt az eseménynek.

Milyen célokkal indítottátok el ezt az egyedülálló versenyt Magyarországon?

Tengölics Zsófia: A verseny indulása a korábbi ELSA Hungary Vezetőségek ötlete nyomán történt Tiszteletbeli Tagunk, Dr. Szilágyi András mediátor segítségével. Felnyitotta szemünket arról, hogy milyen jelentős lépéseket lehet alternatív vitarendezés, mediáció keretében megtenni. A hagyomány már 5. éve működik, és minden évben nagyobb és nagyobb visszhangot kap. Az idei verseny azonban a jelenlegi helyzet miatt egy újítást tartalmazott, minden online történt. Minden nehézség ellenére a versenyzők nagy örömmel és nagyon sikeresen teljesítették feladataikat és jutottak egyezségre.

Nagy örömmel tölt el, hogy minden évben újíthatjuk a versenyt, hiszen így minél több emberhez jut el maga a vitarendezés és a mediáció.

Hogyan működik a verseny, hogyan lehet rajta részt venni és kik a célközönség?

Tengölics Zsófia: A versenyen a hallgatók 2 fős csapatokban és mediátor szerepben indulhatnak. Első körben egy rövid jogesetet kell megoldaniuk, amelyet egy megadott e-mail címre kell beküldeni. Ezt követően felkért bíráink, akik maguk is gyakorló mediátorok, kijavítják a jogeseteket és onnan jön a kiértesítési fázis. Idén a második fordulóban 16 csapat és 8 mediátor jutott tovább, akik vették a nehézségeket és kimagasló teljesítmény nyújtottak a selejtezők, az elődöntők és a döntők során.

Joghallgatóknak szól elsősorban a verseny, minden hazai jogi kar hallgatóit vártuk sok szeretettel. Tekintettel arra, hogy az egyik szerep a csapatok közül a Cégvezető a feladat alapján, így természetesen a közgazdász hallgatók számára is nyitva áll a verseny. Idén korlátoztuk a jelentkezői életkort, mivel korábban volt rá példa, hogy tapasztalt mediátorok és részt vettek a versenyen, mediátor képzés után, ami jelentősen eltérő eredményt hozott a kezdőkkel szemben.

Joghallgatóként miért tartod fontosnak az alternatív vitarendezést?

Tengölcsi Zsófia: Ritka esetnek tartanak, mert nagyon szerettem a polgári eljárásjogot harmadéven. Ez a komplex szabályrendszer számomra rendet és fegyelmet jelentett mindig, logikusnak tartottam. Éppen ebben az évben lettem ELSA-s és első ízben így találkoztam a már sokat emlegetett alternatív vitarendezéssel. 

Több versenyző meghallgatása után biztosan tudtam már, hogy ez sokkal több, mint egy kontradiktórius eljárás. Legfőképp az ember lelkén segít, ad egy békés lezárást, valamint, egy olyan eredményt, amely minkét fél számára előnyös, a kölcsönösség elvén alapszik. Ettől a pillanattól kezdve igyekszünk minél több olyan eseményt szervezni az ELSA Hungary-vel, amelyben megismerhetik tagjaink a mediációt és az alternatív vitarendezést. Az egyetemeken egyelőre nincs olyan kurzus, amelyben közelebbről megismerhetnénk ezt a viszonylagosan új területet, éppen ezért tartottunk tavasszal egy Mediációs Webinart és szintén ezen okból tervezünk a következő évre egy Mediációs Kurzust joghallgatók számára a KEMI-vel.

 

Az idei versenyt a mediátor kategóriában a zsűri értékelése alapján D. Horváth Vanessza nyerte, aki örömmel válaszolt kérédseinkre.

Melyik jogi egyetemre jársz, jelenleg melyek a számodra legkedvesebb jogterületek?

D. Horváth Vanessza: A Pécsi Tudományegyetem Állam – és Jogtudományi Karának hallgatója vagyok, szeptemberben kezdtem meg kilencedik szemeszteremet. Szerencsésnek mondhatom magam, mert minden eddig megismert jogterületben találtam olyan részeket, amelyek felkeltették az érdeklődésemet. Leginkább a jogtörténet, azon belül is a római jog, valamint a büntetőjog és – talán nem meglepő módon –  az alternatív vitarendezés áll hozzám legközelebb. 

Miért jelentkeztél az AVR versenyre?

D. Horváth Vanessza: A versenyzés álláspontom szerint remek lehetőséget biztosít nemcsak a szakmai fejlődésre, hanem önmagunk megismerésére is. Igyekszem minél több helyzetben kipróbálni magam, s a mindennapok során is fontos számomra, hogy egy – egy vita során tisztázzuk a konfliktusok mögött meghúzódó rejtett szükségleteket, így nagyon megörültem, hogy az Alternatív Vitarendezési Versenyre „mediátor” kategóriában is lehet jelentkezni.

Hogyan készültél fel a versenyre?

D. Horváth Vanessza: A felkészülésemet nagyban segítette Herke – Fábos Kata tanárnő,  például neki köszönhetően egy – egy konfliktus során mindig a jéghegy – modellt hívom segítségül. Amikor megismertem a második forduló jogesetét, igyekeztem beleképzelni magam a felek helyzetébe, s elgondolni, én milyen megoldással lennék elégedett a helyükben.  

A verseny előtt találkoztál már a mediációval és volt ezzel kapcsolatban bármilyen tapasztalatod?

D. Horváth Vanessza: Egyetemünkön lehetőség van több mediációval kapcsolatos szeminárium teljesítésére is Borbás Eszter tanárnő és Herke – Fábos Kata tanárnő előadásában. Nagy örömmel látogattam az órákat, hiszen az elméleti tudás átadása mellett az előadók gyakorlati ismeretekkel is színesítették a kurzust.  A  vizsgafeladat egy mediációs eljárás eljátszása, levezetése volt, melynek során pedig a mediátor szerepébe bújhattam.  Visszatérve arra, hogy mi motivált a versenyre való jelentkezésben, azt hiszem ezt is kiemelhetem: a vizsgaszituációban jól éreztem magam mediátorként, pozitív visszajelzéseket kaptam.

Számodra mi volt a legnagyobb pozitívum a versenyben?

D. Horváth Vanessza: Mindig nagy öröm, ha egy –egy eset kapcsán több nézőpontot is megismerhetünk, s versenytársaimtól számos érdekes gondolatot hallhattam. Mivel a mediáció során nagy szerephez jut a metakommunikáció is, kicsit aggódtam, vajon az online térben is meg tud – e valósulni a gördülékeny kommunikáció, de az ELSA profi szervezésének hála szinte meg is feledkeztem róla, hogy versenytársaimmal nem egy térben vagyunk. Örömmel tölt el, hogy a versenyen több PTE – s siker is született. A csapatok felkészültsége által pedig gazdasági jogi ismereteimet is gyarapíthattam.

Hogy érezted magad a mediátor szerepben és mi volt számodra a legnagyobb tanulság?

D. Horváth Vanessza: A mindennapok során is közel áll hozzám a közvetítő szerep, nem volt idegen számomra, hogy semleges félként vegyek részt egy nézeteltérés megoldásában.  Azonban kimondottan gazdasági mediációval még nem volt lehetőségem megismerkedni. A  felek közötti konfliktust pedig befektetési keretszerződés nem teljesítése váltotta ki, tehát a vitában üzleti érdekek jelentek meg. Így aggódtam kissé, vajon sikerül – e végig kontrollálnom a felek közötti párbeszédet. Bár, mint fentebb említettem, vizsgaszituációban kipróbálhattam magam már mediátorként, azonban egy egész napos verseny nagyobb koncentrációt igényel , arról nem is beszélve, hogy minden megmérettetéssel együtt jár a versenydrukk.  A figyelemnek pedig nem szabadott alábbhagynia, hiszen a mediátornak végig aktívan kell részt vennie a folyamatban. A döntő fordulóra már éreztem, hogy kezdek kimerülni, de végül szerencsére sikerült túllendülnöm ezen, s kiélvezni a verseny utolsó pillanatait is.  

A csapatokra jellemző volt a konstruktív szemlélet, s számomra ez a legnagyobb tanulság: megfelelő hozzáállás esetén szinte minden probléma megoldható. 

Tervezed, hogy a jövőben is indulsz még ilyen versenyen illetve szeretnél-e foglalkozni az egyetem elvégzése után az alternatív vitarendezéssel?

D. Horváth Vanessza: Sajnos egyetemi évem lassan véget érnek, de ha tanulmányaim befejezése előtt még lesz lehetőségem hasonló versenyen indulni, mindenképp szeretném kipróbálni magam. Olvastam nemrég egy idézetet, amely szerint a közvetítés híd két ember között. Nemes foglalkozás építeni ezt a bizonyos hidat, így szeretném alternatív vitarendezéssel kapcsolatos ismereteimet gyarapítani az egyetem után is. Ami a hosszú távú terveimet illeti, a diploma megszerzése után szeretném elvégezni a mediációs szakjogász képzést.

 

A alternatív vitarendezési verseny mediátor kategóriájának második helyezettje Pinczés Ákos lett, aki szívesen osztotta meg velünk élményeit.

Melyik jogi egyetemre jársz, jelenleg melyek a számodra legkedvesebb jogterületek?

Pinczés Ákos: A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának vagyok a harmadéves hallgatója ,a polgári jog és büntetőjog iránti érdeklődésem a legjelentősebb.

Miért jelentkeztél az AVR versenyre?

Pinczés Ákos: Mindenképpen ki szerettem volna próbálni már magam egy nívós versenyen, ahol az ország más pontjairól érkező joghallgatókkal tudom összemérni, hogy az eddig megszerzett elméleti tudást a gyakorlatban hogyan tudom használni. Ráadásul Pécsről többedmagammal jelentkeztem a versenyre, ezáltál pedig egymást motiváltuk, sarkalltuk minél jobb eredmény elérésére.

Hogyan készültél fel a versenyre?

Pinczés Ákos: A versenyre való felkészülésben nagy segítségemre volt dr. Lemle Márta bíró és dr. Andódi László bíró, mediátor, akik az idejüket nem sajnálva, sok a gyakorlatban használt módszerekkel illetve a saját tapasztalataikkal, tanácsaikkal színesítették a felkészítést.

A verseny előtt találkoztál már a mediációval és volt ezzel kapcsolatban bármilyen tapasztalatod?

Pinczés Ákos: Konkrét tapasztalatom még nem volt. Azonban szaktársaimtól, ismerőseimtől sokat hallottam az alternatív vitarendezésről ,amelyről az interneten videók formájában tovább informálódtam és véleményem szerint a mediáció ismerete, gyakorlatban való használata az egyike a legfontosabb jogászi képességeknek . Ezért is volt számomra nagy boldogság, hogy egy ilyen nagy téttel bíró versenyen, rögtön az első részvételem alkalmával a döntőig jutottam.

Számodra mi volt a legnagyobb pozitívum a versenyben?

Pinczés Ákos: Nagyon nagy pozitívumként éltem meg, hogy a pandémiás helyzet ellenére az ELSA Hungary ekkora profizmussal és a versenyzők számára minden lehetőséget biztosítva szervezte meg a versenyt. Valamint külön öröm számomra ,hogy a mediátor kategóriában az első helyet a szintén pécsi joghallgató D. Horváth Vanessza szerezte meg.

Hogy érezted magad a mediátor szerepben és mi volt számodra a legnagyobb tanulság?

Pinczés Ákos: Az elején egy egészséges drukk volt bennem amely izgalom a verseny elkezdtével feledésbe merült és ahogy telt az idő úgy éreztem magam egyre magbiztosabban a mediátor szerepében. Szinte minden pillanatát élveztem, rengeteg hasznos tapasztalatra, tudásra tudtam szert tenni. Legnagyobb tanulság számomra az volt ,hogy a koncentráció mekkora jelentőséggel bír az egész eljárás során. Hiszen nem csak figyelemmel kellett kísérnem a felek párbeszédeit, hanem miközben hallgattam az álláspontjaikat már azon kellett gondolkodnom ,hogyan hozhatnám azokat közelebb egymáshoz, milyen módszerrel tudnánk elérni a konszenzust.

Tervezed, hogy a jövőben is indulsz még ilyen versenyen illetve szeretnél-e foglalkozni az egyetem elvégzése után az alternatív vitarendezéssel?

Pinczés Ákos: Igen, ha lesz rá lehetőségem a diákéveim alatt mindenképpen szeretnék indulni ilyen és hasonló versenyeken. Ugyanis rengeteg élménnyel és hasznos tapasztalattal gazdagodtam, reményeim szerint az egyetem elvégzéséig ezekből a tapasztalatokból releváns tudásra tudok majd szert tenni, amiből jövőbeli munkám során előnyt tudok kovácsolni, akár majdani ügyfeleim között lévő vitás ügyek megoldásában, akár munkalehetőségek szempontjából.

Szívből gratulálunk a szervezőknek és a versenyzőknek egyaránt és reméljük, hogy 2021-ben folytatjuk ezt a kiváló rendezvényt!

Készítette: Dr. Németh Zoltán LL.M. 

Hozzászólás

Érdekes lehet számodara

Májusban indul a KEMI következő mediátor képzése!

2024. ápr. 1. 14:15:37

Online elvégezhető mediátor képzés.

Októberben indul partnerünk, a BKIK gazdasági mediátor képzése

2023. okt. 5. 14:34:10

Még lehet jelentkezni, részletek a cikkben!