KEMI est: Iskolai konfliktusok - online zaklatás
2018. márc. 29. 12:08:22

KEMI est: Iskolai konfliktusok - online zaklatás

Gyermekeink az online térben mindig előttünk fognak járni, ehhez alkalmazkodnunk kell és segíteni őket abban, hogy olyan tartalmakkal ismerkedjenek meg, amelyek értékeket közvetítenek számukra.

 

A március 28-i, immár a 16-ik KEMI est rendezvényünkön az iskolai konfliktusok egy speciális területe, az online zaklatás volt a téma.

Hol keressük az okokat és főként felelősöket ezekben a helyzetekben? Egyáltalán ezeknek a kutatása a megfelelő megközelítés? Az online felület megváltoztatása, korlátozása lehet megoldás? Mit tehetünk mi mediátorként ezeknek az eseteknek a kezelésében, megelőzésében?

Képtalálat a következőre: „school bullying”

Ezen kérdések mentén kérdeztük szakembereinket, Braczkó Szilviát, a kidsnews.hu társalapítóját, Adler Katát, pedagódust, a Békés Iskolák-szemlélet és módszer aktív képviselőjét és dr. Kulcsár Gabriellát, aki pécsi pszicholóusként és kriminológusként kutatja az iskolai konfliiktusok különböző megnyilvánulási formáit. 

Fontos megállapítás volt, hogy az esetek megelőzése mennyire fontos. Ha a segítő attitűd, a szupportív és támogató hozzáállás kerül előtérbe, akkor komoly eredményeket lehet elérni, amelyre ráerősít még a közösségépítés prevenciós hatása is.

A szülők és a közösség felelőssége megkerülhetetlen és a hatékony megoldások nem az online térben, hanem magában a társadalomban vannak. Az iskolai zaklatást mindenkinek fel kell ismernie és senkinek nem szabad azt elnéznie,azaz nem lehetünk csak szemlélők.

Nagyon fontos felnőttként, szakemberként és szülőként is tudatosítanunk, hogy gyermekeink, az új generáció az online térben otthonosan mozognak és mindig előttünk fognak járni. Ha ezt együtt fedezzük fel és kellő bizalmi viszony alakul ki köztünk és a gyermek között, akkor az online világgal való megismertetése is az értékek mentén történhet.

 

Hozzászólás

Érdekes lehet számodara

Újabb iskolai mediátorok tettek sikeres vizsgát

2023. máj. 22. 17:59:02

Tovább folytatódik a KEMI iskolai mediátor képzése!

Sikeres konferencia a váltott gondoskodásról

2023. márc. 8. 10:27:23

A KEMI és az Egyszülős Központ Közös konferenciát tartott a váltott gondoskodásról 2023. március 2-án

20 éves a közvetítői törvény - hogyan tovább mediáció?

2022. nov. 29. 10:27:43

Konferencia az Országos Közjegyzői Kamara, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Közép Európai Mediációs Intézet szervezésében