Mediáció veszélyhelyzetben - cikksorozat második rész
2020. ápr. 23. 14:56:54

Mediáció veszélyhelyzetben - cikksorozat második rész

Új típusú konfliktusok, új kihívások

 

 

Mediáció és a veszélyhelyzet kapcsolata

Az új típusú koronavírus miatt kihirdetett határozatlan időtartamú veszélyhelyzet és az ezzel kapcsolatos egymásra épülő intézkedések új helyzetet teremtettek. Új helyzet ez a családi kapcsolataink, munkahelyi kapcsolataink és társadalmi kapcsolataink területén egyaránt. A távolságtartás, a bezártság, az online oktatás, a programok, utazások elmaradása, a munkahelyek elvesztése most még meg nem jósolható, hosszú távú társadalmi következményekkel járhatnak.

A jelenlegi helyzetben rengeteg olyan konfliktus keletkezik, amely rejtve marad és majd csak a veszélyhelyzet elmúltával kerül a felszínre, de már olyan fázisban, amelyben kezelése sokkal nehezebb és komoly szakmai tudást, felkészültséget kíván meg a konfliktuskezelő szakemberek részéről.

Már most látható, hogy a karantén megterhelheti a párkapcsolatokat, így a válság elmúltával lehet számítani a válások számának emelkedésére. Rengeteg családon belüli konfliktus alakulhat ki és sokan fogják ezeket nehezen viselni. A családi konfliktusok mellett már most jelentkező probléma az ingatlan bérleti piac bezuhanása, ami nagyon sok bérlő-kiadó vitát eredményez mind a magánszektorban, mind pedig a piaci szektorban. Veszélyforrás (ugyan csak átmeneti) a munkahelyek hirtelen elvesztése, mivel nagyon kevesen rendelkeznek egy hónapnál nagyon vésztartalékkal.

A mediátorok szerepe ebben a helyzetbe felértékelődik, azonban ez a piaci is teljesen megállt, így újraindítására lenne szükség és ebben segíthetne a "kötelező" mediáció, ami ráadásul a járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került családoknak és cégeknek komoly anyagi előnyt jelenthetne, különösen, ha az állam vállalná ennek ingyenes hozzáférhetőségét legalább arra az időtartamra, amíg a veszélyhelyzet fennáll. A gazdasági kamarák (pl.: BKIK) készek egy ilyen feladat vállalására megfelelő anyagi támogatás mellett, de ugyanez igaz a mediációs szervezetekre is.

A rugalmasság, a költséghatékonyság és a gyorsaság nem csak a válságkezelésben fontos, hanem a konfliktuskezelésben is, így a már kialakult és majd a jövőben kialakuló konfliktusok esetén is jó választás a közvetítői eljárás. Ráadásul a közvetítői eljárás online formában is lefolytatható, ha a megfelelő körülményeket megteremtik a felek és a közvetítő.

A jelenlegi helyzetben fontos hangsúlyozni az egyéni felelősséget, ami azt jelenti, hogy most nem szabad hirtelen rossz döntéseket hozni, mert azok a dominóelv szerint elmélyítik a válságot és olyan helyzetet teremtenek, amelyből nehéz a kiút. 

Sokkal fontosabb most higgadtnak maradni és megfontolt döntéseket hozni, a jövőt előtérbe helyezni és átgondoltan tervezni. A mediátorok ebben a helyzetben tanácsaikkal, meglátásaikkal tudnak segíteni és erre már van jó példa is, mivel a veszélyhelyzetre tekintettel a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara együttműködésben a Közép Európai Mediációs Intézettel ingyenes mediátori segítségnyújtást és tanácsadást ajánlott fel a hozzá fordulóknak.

Összegezve a jelenlegi veszélyhelyzet komoly megterhelés a családoknak és a gazdaságnak egyaránt és sajnos sokakat mindkettő súlyt egyszerre. Az egészségügyi, lelki, gazdasági segítségnyújtás átmenetileg enyhítheti a helyzetet, azonban a járvány elmúltával felszínre fognak kerülni a megoldatlan konfliktusok és ez az állami szervezetrendszerre is komoly nyomást helyezhet, amit a viták alternatív útra terelése hatékonyan tud kezelni.

A veszélyhelyzetben a legkonfliktusosabb területek:

  • családi kapcsolatok,
  • párkapcsolatok,
  • munkahelyek,
  • vállalkozások (kkv, multi),
  • albérleti és irodabérleti piac,
  • generációs feszültségek.

Érdemes két területet kiemelni, tekintettel arra, hogy ezek most sok család életében előfordulnak. Ezek a családon belüli erőszak és a szülő-gyermek kapcsolattartás kérdéskörei. 

Családon belüli erőszak

A családon belüli erőszak esetén érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy ezen ügyekben a mediáció nem megfelelő eszköz, mivel rendszerint nem egyenlő a felek viszonya, így nem lehetséges megfelelő megoldást találni a mediáció eszközeivel egy elkövető-áldozat szituációban. Itt az esetek többségében a büntetőjog eszközeivel lehet hatékonyan fellépni és a helyzet alapos vizsgálatát követően lehet mérlegelni, hogy az adott esetben alkalmazható-e a mediációs eljárás.

Szülő-gyermek kapcsolattartás

Eddig egyetlen intézkedés sem korlátozta a szülőket abban, hogy a veszélyhelyzetben kapcsolatot tartsanak külön élő gyermeküktől, természetesen a megfelelő körültekintés és óvintézkedések betartása mellett. A közös szülői felügyeletben megállapodott szülők esetében általában a kapcsolattartás a bírósági ítéletben nem szabályozott, mivel ilyen esetekben ez nem kötelező. Itt érdemes arra felhívni a figyelmet, hogy nagyon sok szülő a mediációs eljárásokban közös szülői felügyeletben állapodik meg és a mediációs megállapodásban rögzítik a kapcsolattartás szabályait. Így alakulhatnak ki olyan helyzetek, hogy ugyan van egy bírósági ítélet a közös szülői felügyeletről, de a kapcsolattartás “csak” egy mediációs egyezségben szabályozott, ami azonban nem végrehajtható, nem számon kérhető, betartása a felekre van bízva.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy azokban az esetekben, amelyben mediációs eljárás keretében váltak el a szülők, sokkal nagyobb a hajlandóság az együttműködésre, így nem várható az ilyen ügyek tömeges felbukkanása, azonban a bírósági úton elválók esetén ez pont ellentétes, ugyanis a hosszas és megterhelő pereskedés pont a szülők közötti együttműködést ássa alá, így ezekben az esetekben valószínűsíthető, hogy a veszélyhelyzet idején akadoznak a kapcsolattartások.

Minden szülőnek a felelőssége, hogy a jelenlegi helyzetet tudomásul vegye és ne egy végleges állapotnak tekintse, hanem rugalmasan viszonyuljon hozzá. Az online tér számos lehetőséget rejt magában, amikkel tartható a gyermekkel a kapcsolat. Egy dolog teljesen biztos: jelen helyzetben sokkal fontosabb a gyermek biztonsága és az, hogy fel tudja dolgozni a bezártságot, mint az egyes szülők igényei. Itt azonban fontos kiemelni, hogy a helyzettel visszaélni ellentétes a a gyermek érdekeivel.

A fent leírtak is elvezetnek minket oda, hogy érdemes lenne a válások esetén a mediáció módszerét alkalmazni, mivel az megteremti a szülők közötti jó kommunikációs kapcsolatot, érdekeltté teszi őket az együttműködésben és védi a gyermeket. Érdemes felhívni a szülők figyelmét arra, hogy a válástól függetlenül szülőpárok maradnak, így kénytelenek is az együttműködésre és az a szülő jár el felelősen, aki a gyermek érdekeit helyezi az előtérbe a saját igényeivel szemben.

A szülői felelősség olyan új területei bontakoznak ki a koronavírus okozta veszélyhelyzetben, amelyeket most még fogalmilag nem is lehet meghatározni, ezért mind a jogalkotói, mind pedig a jogalkalmazói oldalon érdemes felkészülni a veszélyhelyzet elmúltával jelentkező új kihívásokra.

Szerző: Dr. Németh Zoltán

Hozzászólás

Érdekes lehet számodara

Májusban indul a KEMI következő mediátor képzése!

2024. ápr. 1. 14:15:37

Online elvégezhető mediátor képzés.

Októberben indul partnerünk, a BKIK gazdasági mediátor képzése

2023. okt. 5. 14:34:10

Még lehet jelentkezni, részletek a cikkben!