A facilitatív mediáció
2017. máj. 9. 10:46:39

A facilitatív mediáció

Olyan vitákban, ahol a felek érzelmei kerülnek előtérbe, vagy a kliensek „nehéz” emberek, a facilitatív mediáció lehet a legjobb választás.

 

 

A mediáció facilitatív megközelítésének jellemzői:  

Az ügyre alkalmazható jogi szabályozást csupán igazodási pontként használja, a mediátor a hangsúlyt a résztvevők érzelmeire helyezi a tisztességes eredmény érdekében. Amikor a helyzet túlságosan szurkálódó, a facilitatív mediátor a felek figyelmét azon a folyamaton tartja, amelyen információt cserélnek.

A facilitatív mediátor azon dolgozik, hogy a felek érdekeit azonosítsa és aztán egyéni szükségleteik kielégítésére fókuszáljon. A facilitatív mediátorok sosem feledkeznek meg arról, hogy néha a legjobb megegyezésnek semmi köze nincs a felek jogaihoz, gazdasági érdekeikhez vagy egy per lehetséges kimeneteléhez.

woman-talking-in-mediation

Ez a fajta mediáció nagy kihívást jelent; az hogy, hogyan válasszon mediátort, az segítheti, vagy épp tönkreteheti a mediációs ülést. A hatékony facilitatív mediátor aktív hallgatási készségekkel kell, hogy rendelkezzen, és meg kell tudnia különböztetni a fontos, de alárendelt problémákat. Tiszteletben kell tartania mindkét fél egyéni szemszögét és rendelkeznie kell azokkal az eszközökkel, amelyek segítik a feleket, hogy felismerjék saját érdekeiket.

Olyan vitákban, ahol a felek érzelmei kerülnek előtérbe, vagy a kliensek „nehéz” emberek, a facilitatív mediáció a legjobb választás.

Azok a helyzetek, amelyek a legjobban e fajta mediációban alkalmazhatók a munkaügyi viták, gazdasági társaságok feloszlása, az intézményesített kapcsolatok megjavítása egyének és csoportok között, amelyek működni fognak hosszú ideig még a vita befejezése után is. Családjogi ügyek, mint például a házasság felbontása és gyermek felügyelet, nagyon jól működnek ebben a megközelítésben. Ezeket az ügyeket jól lehet mediálni mielőtt felmerülne a pereskedés kérdése, vagy ha a per megreked.

A facilitatív mediációban a legfontosabb, hogy a mediátor rendelkezzen ismeretekkel az építő vitákról, a tárgyalási technikákról és emberi dinamikáról. Speciális jogi tapasztalat vagy egy bizonyos téma ismerete nem feltétlenül fontos.

A facilitatív mediációs ülés sikere a mediátor azon képességén múlik, hogyan tudja befolyásolni a felek viselkedését a vitaasztalnál. Egy magasan képzett semleges ember képes kell, hogy legyen arra, hogy úgy irányítsa a feleket, hogy őszintén megértsék alapvető különbözőségüket, körbejárják a különféle nézeteket, ahogy ez szükséges egy önirányított, közösen elfogadható megegyezéshez.

 

Szerző: Brandon S. Peters -  „Hogyan válasszuk ki a legjobb mediátort”

Fordította: Dezsőfi Beatrix

Kép forrása: http://www.wsems.us/iep-facilitation/ 

Hozzászólás

Érdekes lehet számodara

Kötelező mediáció az EU tagállamokban

2019. aug. 13. 17:07:31

A mediáció a megértéssel foglalkozik, ahol a megértés a problémát a maga komplexitásában képes megfogni.

Megalakult a Mediációs Munkabizottság

2018. okt. 30. 17:09:06

Büszkék vagyunk rá, hogy KEMI tagok is helyet kaptak a Mediációs Munkabizottságban!

KEMI est - "Solve It Together!" - Vendégeink dr. Sütő Ágota és dr. Horváth Dénes

2018. ápr. 5. 9:53:57

A viták – a jogászok által – nem csak, hogy kezelhetőek, hanem a felek közös bevonásával új együttműködéseknek is teret tudnak biztosítani.