A transzformatív mediáció
2017. máj. 9. 10:53:44

A transzformatív mediáció

Néhány konfliktust nem lehet megoldani addig, amíg egy vagy több résztvevő át nem megy egyfajta nézőpont-átalakításon.

 

 

Néhány konfliktust nem lehet megoldani addig, amíg egy vagy több résztvevő át nem megy egyfajta nézőpont-átalakításon. Ennélfogva relatíve új mediációs megközelítés a ’transzformatív’ mediáció.

A transzformatív mediáció egy szocio-kommunikatív megközelítése az emberi konfliktusoknak. E modell szerint a vita egy interaktív válságot tartalmaz, aminek destabilizáló hatása van mindegyik résztvevőre. Ezt a megközelítést alkalmazván a mediátorok a felek konfliktusának eredetét célozzák meg, mielőtt megpróbálnák megoldani magát a konfliktust.

Következésképp, a transzformatív mediáció először megpróbálja megváltoztatni a szemben álló felek érzelmi, lelki és intellektuális szintjét, hogy megszüntesse a megoldás útjában álló akadályokat.

A transzformatív mediáció támogatói azt állítják, hogy a vitás felek képesek átalakítani interakciójuk minőségét destruktívből konstruktívba, így lehetővé teszik, hogy egy egészséges kapcsolat jöjjön létre.

A transzformatív megközelítés a leghatékonyabb olyan esetekben, ahol létfontosságú, hogy a felek megértsék egymás értékeit, érdekeit, nézőpontját (pl. családi vagy egyházi konfliktusokban).

 

 

Szerző: Brandon S. Peters -  „Hogyan válasszuk ki a legjobb mediátort”

Fordította: Dezsőfi Beatrix

 

Hozzászólás

Érdekes lehet számodara

Kötelező mediáció az EU tagállamokban

2019. aug. 13. 17:07:31

A mediáció a megértéssel foglalkozik, ahol a megértés a problémát a maga komplexitásában képes megfogni.

Megalakult a Mediációs Munkabizottság

2018. okt. 30. 17:09:06

Büszkék vagyunk rá, hogy KEMI tagok is helyet kaptak a Mediációs Munkabizottságban!

KEMI est - "Solve It Together!" - Vendégeink dr. Sütő Ágota és dr. Horváth Dénes

2018. ápr. 5. 9:53:57

A viták – a jogászok által – nem csak, hogy kezelhetőek, hanem a felek közös bevonásával új együttműködéseknek is teret tudnak biztosítani.