Az előre gyártott kérdéseink elhagyása
2017. jún. 20. 9:58:06

Az előre gyártott kérdéseink elhagyása

5 technika, ami segíthet abban, hogy jó kérdéseket tegyünk fel

 

 

Próbáljunk előre elgondolkodni azon, mit is szeretnénk jobban megérteni – az embert, a helyzetet, a múlt vagy a jövő eseményeit. Vázoljuk fel a szokásos kérdéseinket, de tegyük félre, amikor leülünk beszélgetni. Ne nézzünk bele az előre gyártott listába! Ne használjuk mankónak, mert csak elvonja a figyelmünket:

  1. Figyeljünk arra, amit épp hallottunk.
  2. Vegyünk levegőt és csodálkozzunk.
  3. Fogalmazzunk meg olyan kérdést, ami abban a percben aktuális.
  4. Tegyük fel.
  5. Finomítsuk és ismételjük meg.

Ha szükséges, mielőtt befejeződne a beszélgetés, pillantsunk rá a listára, hogy megbizonyosodjunk, nem felejtettünk-e el semmi fontosat. Gyanítom, hogy a kérdések, amelyek a listán szerepeltek, kevésbé fontosak, mint akkor gondoltuk, amikor leírtuk őket.

Képtalálat a következőre: „questions”

Fogadjuk el azt a kihívást, hogy megszabaduljunk azoktól a félelmektől, amelyek a listaírásra kényszerítenek. Félünk, hogy elfelejtünk egy fontos kérdést feltenni? Ott lehet a lista a tárcánkban, ha le akarjuk ellenőrizni. Félünk, hogy nem tudjuk, mit mondjunk? Ha figyelmesen hallgatunk, megjön a válasz is. Félünk, hogy nem megfelelően tesszük fel a kérdést? Listával sem fogjuk feltenni azokat jobban, mert nincs megfelelő mód. Félünk, hogy nem a helyes kérdést tesszük fel?

A helyes kérdés az, amit igazán szeretnénk tudni, és ami a beszélgetés pillanatában születik meg. Ha jelen vagyunk és nyitottak vagyunk, csak a jó kérdést fogjuk feltenni.

Félünk, hogy az erős érzelmeink blokkolják, hogy helyesen kérdezzünk? Ha az erős érzelmek annyira el tudnának ragadni, nincs az a kérdéslista, ami segíthet nekünk, mert arra sem leszünk teljesen képesek, hogy meghalljuk a választ.

 Figyeljünk. Vegyünk nagy levegőt. Érdeklődjünk. Kérdezzünk.

 

„Hogyan szoktunk hallgatni?

Kivetítesz, miközben hallgatsz, az ambíciódon, a vágyaidon, a félelmeiden, az aggodalmaidon keresztül hallgatsz, úgy, hogy csak azt hallod, amit hallani akarsz, csak ami kielégítő, vigasztaló, ami egy percre enyhíti a szenvedéseidet? Ha a vágyaid képernyőjén keresztül hallgatsz, akkor nyilvánvalóan csak a saját hangodat fogod hallani.” - Jiddu Krishnamurti

Hozzászólás

Érdekes lehet számodara

Kötelező mediáció az EU tagállamokban

2019. aug. 13. 17:07:31

A mediáció a megértéssel foglalkozik, ahol a megértés a problémát a maga komplexitásában képes megfogni.

Megalakult a Mediációs Munkabizottság

2018. okt. 30. 17:09:06

Büszkék vagyunk rá, hogy KEMI tagok is helyet kaptak a Mediációs Munkabizottságban!

KEMI est - "Solve It Together!" - Vendégeink dr. Sütő Ágota és dr. Horváth Dénes

2018. ápr. 5. 9:53:57

A viták – a jogászok által – nem csak, hogy kezelhetőek, hanem a felek közös bevonásával új együttműködéseknek is teret tudnak biztosítani.