Hogyan uralkodjunk magunkon amikor nem uraljuk a helyzetet?
2017. ápr. 23. 17:19:10

Hogyan uralkodjunk magunkon amikor nem uraljuk a helyzetet?

„Az egyetlen gondolkodó az elmédben te vagy.”

 

 

Legtöbben szeretjük, ha befolyásunk van saját életünkre, ellenőrzésünk alatt tudjuk tartjuk életünket. Szándékosan úgy szervezzük, hogy életünk erős hátteret és biztonságot nyújtson. Ennek a kontrollnak az érzése biztosítja azt a magabiztosságot, hogy szárnyalni tudjunk, és új dolgokat tapasztalhassunk meg. Néha azonban olyan dolgok is történnek, amiket nem tudunk irányítani.

Soha nem jó érzés egy olyan helyzetben lenni, amit nem tudunk irányítani, ahol nincs kontrollunk dolgaink felett. Megtörténhet például, amikor valahova utazunk, hogy sok olyan külső körülménynek vagyunk kitéve, amelyek befolyásolják a közérzetünket (az időjárás miatti késések, sztrájkok, poggyászunk eltűnése, udvariatlan személyzet, bűzlő utasok, az oxigén hiánya, késleltetett indulás, aminek következtében lekésed a csatlakozásod stb.) Sőt, ugyanígy a mindennapi külső körülmények, események is nagyban hatnak ránk, mint például változások a politikai helyzetben, a világban történt események, saját egészségünk vagy egy családtagunk betegsége, anyagi nehézségek, stb. A külső körülmények által gúzsba kötve a stressz és tehetetlenség érzése végletes lehet.

Legtöbben egy fajta „külső irányítású játékban” élünk és engedjük, hogy életünket, hangulatunkat rajtunk kívül álló emberek és események uralják, irányítsák. Ennek a helyzetnek az a veszélye, hogy lehetővé tesszük, hogy örömünk, boldogságunk és sikereink olyan külső erőktől függjenek, amelyek hatókörünkön kívül esnek.

Visszaszerezhetjük az irányítást, ha megtanuljuk, hogyan kontroláljuk tudatosan saját belső gondolatainkat, amikor kívülről jövő hatásoknak vagyunk kitéve. Hibás gondolkodásunkat átkapcsolhatjuk egy bénító helyzetéből olyanná, ami minket szolgálhat. A motivációs szerző, Louise Hay, azt mondta: „Az egyetlen gondolkodó az elmédben te vagy.” Mi döntjük el, hogyan reagálunk. Ez teljesen a mi irányításunktól függ.

Kapcsolódó kép

4 lépés, hogy visszaszerezzük az elveszített irányítást:

1. ISMERD FEL ÉS ENGEDJ NEKI

Teljesen természetes, hogy ideges vagy ha elveszíted a kontrollt. Mérges és dühös vagy, amikor a külső körülmények szétcincálják azt az érzést, hogy ellenőrzés alatt tartod a helyzetet. Ezek az érzések rémisztőek lehetnek azok számára, akik inkább igyekeznek ezt az irányításuk alatt tartani, habár ez teljesen normális reakció. Ezen érzések elfojtása tovább rontja a helyzetet. Nézz szembe a helyzettel – ez van és te ideges vagy. Maradj ilyen mindaddig, amíg szükséges, de tudd, minél tovább benne vagy ebben az érzésben, annál nehezebb lesz kimászni belőle. Amikor kész vagy, engedd el érzelmed bénító részét és haladj a 2. lépéshez.

2. FOGADD EL ÉS SZABADULJ MEG TŐLE

Felálltál a padlóról és kész vagy továbblépni. Ahhoz, hogy helyet nyissunk belső világunkban, ki kell engednünk azt a kívülről jövő feszültséget, ami most ott van. Hogy tovább tudjunk lépni, el kell engednünk azt a visszatartó erőt, ami mentálisan kiábrándító, frusztráló.

Amikor elfogadásról beszélek, a helyzet egyszerű felismerését értem ez alatt, nem az azzal való azonosulást vagy azt, hogy örülni kéne neki. Pl. A reptéri történetemben: „Elfogadom azt a tényt, hogy ez az út nem úgy sikerült, ahogyan vártam. Elfogadom azt a tényt, hogy a Párizsban töltött időm rövidebb lett.” A bennem lakozó idealizált képet elengedem.

Egy másik példával élve: közlekedési dugóba kerültél és le fogod késni a megbeszélésed. Szitkozódhatsz, káromkodhatsz, a vérnyomásod az egekben. Amikor viszont elfogadod a tényt: „Igen a forgalom nem mozdul, és le fogom késni a megbeszélésemet”, az elfogadásból következő megkönnyebbülést fogod érezni.

3. TERELD VISSZA A FIGYELMED ARRA, AMIT SZERETNÉL

És most hogyan tovább? Felismerted az érzéseidet, elfogadtad a külső körülményeket és most ideje újra belső világodra figyelni és visszatérni mentális szabadságodhoz.

Menjünk ezen végig lépésről lépésre.

Gondolj valamire, ami befolyásodon kívül esik, de hatással van az életedre. Milyen érzéseid vannak azzal kapcsolatosan? Várj egy percet és érezd át ezeket az érzéseket.

Kérdezd meg magadtól – ez egy olyan helyzet, amit befolyásolhatok és lehetőségem van megváltoztatni?

Ha nem, kérdezd meg magadtól, hogyan szeretnéd inkább érezni magad ebben a helyzetben.

Megint csak az utazós történetem használván példaként: ideges, mérges, szomorú és tehetetlen voltam egyszerre. Tudtam változtatni a helyzeten? Nem. Hogyan szerettem volna inkább érezni magam? Nyugodtnak és úgy mintha én irányítanám a dolgokat. Ezzel a kisebb fajta belső figyelemmel megnyílt egyfajta mentális sávszélesség és újra el tudtam kezdeni gondolkodni a lehetséges megoldásokon és lehetőségeken.

A közlekedési dugós példát használva: mérges, frusztrált vagy és felment a vérnyomásod. Képes vagy irányítani a helyzetet és el tudod indítani a forgalmat? Nem valószínű. Hogyan akarod érezni magad ebben a helyzetben? Nyugodtan, békésen, kevésbé idegesen. Amikor mindezekre figyelsz és arra a mentális állapotra, amit szeretnél, azonnal higgadtan tudsz gondolkodni újra. (és akkor haladj a 4. lépéshez).

4. VÁLASSZ, ÉS LÉGY TALÁLÉKONY

Most, hogy felismerted a hangulatodat, elfogadtad a helyzetedet, mert reálisan nézted a tényeket, és elképzelted, milyen lelki- és mentális állapotban szeretnél inkább lenni. Megteremtetted azt a mentális erőt, hogy újra higgadtan gondolkozz, és irányításod alatt tartod a lelkiállapotodat. Hogyan fogsz cselekedni ebben az új lelkiállapotban? Úgy, hogy azokat a tetteket és érzéseket teljesen az irányításod alatt fogod tartani.

 

Szerző:  Jan Carley

Fordította: Dezsőfi Beatrix

Hozzászólás

Érdekes lehet számodara

Kötelező mediáció az EU tagállamokban

2019. aug. 13. 17:07:31

A mediáció a megértéssel foglalkozik, ahol a megértés a problémát a maga komplexitásában képes megfogni.

Megalakult a Mediációs Munkabizottság

2018. okt. 30. 17:09:06

Büszkék vagyunk rá, hogy KEMI tagok is helyet kaptak a Mediációs Munkabizottságban!

KEMI est - "Solve It Together!" - Vendégeink dr. Sütő Ágota és dr. Horváth Dénes

2018. ápr. 5. 9:53:57

A viták – a jogászok által – nem csak, hogy kezelhetőek, hanem a felek közös bevonásával új együttműködéseknek is teret tudnak biztosítani.