Kiss Eszter: A mediáció, mint szervezeti konfliktusokban alkalmazható eljárás
2017. febr. 27. 9:30:52

Kiss Eszter: A mediáció, mint szervezeti konfliktusokban alkalmazható eljárás

A Közép Európai Mediációs Intézet (továbbiakban KEMI) első alkalommal hirdette meg előadási és publikációs pályázatát, melynek témája:„Mediációról a mediációért” - Fókuszban a gazdasági mediáció

 

A Közép Európai Mediációs Intézet 2016-ban első alkalommal írt ki pályázatot, amelynek fókuszában elsősorban a gazdasági mediáció állt.

A pályművek közül megosztott első helyezést ért el Kiss Eszter: A mediáció, mint szervezeti konfliktusokban
alkalmazható eljárás című munkája.

 

Érintettként vagy kívülállóként mindannyian találkoztunk már konfliktusokkal és láthattuk, milyen következményekkel jár egy bizonyos probléma elmérgesedése vagy „szőnyeg alá söprése”. Hiába reméljük, hogy a nehézség előbb-utóbb megoldódik magától, az megmarad a felszín alatt, és egy váratlan pillanatban újult erővel tör elő. Azt is megtapasztalhatjuk, hogy kapcsolataink igencsak megsínylik ezeket a helyzeteket. Milyen módszert alkalmazzunk a vitás esetek megoldására? Egy olyan eljárást, melynek következtében a felek közötti kommunikáció és kapcsolat minősége javul, és a konfliktus megoldására vonatkozó döntés után mindenki elégedett. Ezeket a megoldásokat hívjuk nyertes - nyertes (win-win) kimenetelnek, azaz olyan végkifejletnek, ahol senki sem tekinthető legyőzöttnek. A vesztessé válás következménye, hogy később a vesztes – ha teheti – megpróbálja megfordítani a helyzetet, és a másik fél vesztessé válását, olykor bármilyen áron előidézni. Ilyen helyzetben segít a mediáció a
nyertes - nyertes kimenetel létrehozásában, és megakadályozza a konfliktusok elmélyülését.

 

A tanulmány teljes terjedelemben oldalunkról letölthető. Bízunk benne, hogy a szerző hamarosan egy személyes beszélgetés keretében is bemutatja munkáját.

Dokumentumok

Hozzászólás

Érdekes lehet számodara

Kötelező mediáció az EU tagállamokban

2019. aug. 13. 17:07:31

A mediáció a megértéssel foglalkozik, ahol a megértés a problémát a maga komplexitásában képes megfogni.

Megalakult a Mediációs Munkabizottság

2018. okt. 30. 17:09:06

Büszkék vagyunk rá, hogy KEMI tagok is helyet kaptak a Mediációs Munkabizottságban!

KEMI est - "Solve It Together!" - Vendégeink dr. Sütő Ágota és dr. Horváth Dénes

2018. ápr. 5. 9:53:57

A viták – a jogászok által – nem csak, hogy kezelhetőek, hanem a felek közös bevonásával új együttműködéseknek is teret tudnak biztosítani.