A tárgyalás művészet
2019. máj. 14. 14:32:39

A tárgyalás művészet

Ha beszélünk valakivel, az azt jelenti, hogy nem sietünk, nem csak beiktatni akarjuk a naptárunkba és gyorsan túllenni rajta.

 

 

A tárgyalás művészet

A tárgyalás, mint fogalom meghatározása egyszerű. A tárgyalás az a módszer, amellyel az emberek megoldják a vitákat. 

A tárgyalás folyamata öt lépésből áll, amelyek röviden a következők:

  1. Előkészítés,
  2. Célkitűzések meghatározása,
  3. Vita,
  4. Javaslatok áttekintése,
  5. Megállapodás. 

A tárgyalások néha hivatalosak, néha pedig informálisak.

Mindennapi életünk tele van tárgyalásokkal. Attól a pillanattól kezdve, amikor felébredünk, egészen addig a pillanatig, amíg álomra nem hajtjuk a fejünket.  Folyamatosan tárgyalunk szüleinkkel, családtagjainkkal, kollégáinkkal. A tárgyalásokról  a médiában is rengeteget hallani: „A Kormány tárgyalásokat folytat szakmai szervezetekkel, az EU Bizottsággal.”

A nagyközönség számára a tárgyalás egy nehéz és monoton jellegű folyamat. Sokan azt a taktikát választják, hogy először meghatározzák, hogy pontosan mit is akarnak elérni. A cél elérése érdekében először „magasabbról” indítanak, egyeztetnek, ellentmondásokat fogalmaznak meg, aztán kicsit csökkentik az igényeiket, míg végül elérik azt, amit eredeti célnak kitűztek.  Sokan erőből tárgyalnak, hogy a végén elmondhassák azt, hogy „Én vagyok a győztes!”.

A tárgyalás azonban művészet. Az a művészet, amelyet a mindennapi életben tanítanak és tapasztalnak.  Számos szintje és formája van és ez sokkal fontosabb, mint a győztes vagy vesztes helyzet.

Kapcsolódó kép

A tárgyalások az élet részét képezik. Az életben sok dolog, függetlenül attól, hogy ismerjük-e vagy sem, egymáshoz kapcsolódik és kölcsönhatásba lép . Ha vállalkozó vagy és rosszul tárgyalsz és egy másik vállalkozó nyer, ez később károsíthatja üzleti tevékenységedet, és a jó hírnevet vagy akár bevételcsökkenést is okozhat.

Nagyon fontos, hogy felkészüljünk egy adott tárgyalásra és  megtanuljunk hallgatni : nagyszerű erény, ha meghallgatjuk a másik felet, ami rohanó világunkban sokszor nehezen kivitelezhető. 

Ha beszélünk valakivel, az azt jelenti, hogy nem sietünk, nem csak beiktatni akarjuk a naptárunkba és gyorsan túllenni rajta.

Az „én tárgyalok” kifejezés alapvetően azt jelenti, hogy meg tudom várni, meg tudom hallani azt, amit a másik fél mondani szeretne és tudok figyelni a verbális és a non verbális jelekre. A tárgyalás valahol egy érzelmi csomag is, komoly erőfeszítéseket igényel, de egészen biztosan megéri. 

Szerző: Dr. Németh Zoltán

Hozzászólás

Érdekes lehet számodara

Októberben indul partnerünk, a BKIK gazdasági mediátor képzése

2023. okt. 5. 14:34:10

Még lehet jelentkezni, részletek a cikkben!

Újabb iskolai mediátorok tettek sikeres vizsgát

2023. máj. 22. 17:59:02

Tovább folytatódik a KEMI iskolai mediátor képzése!