Sikeresen zárult a KEMI első iskolai mediátor képzése
2022. febr. 23. 11:41:39

Sikeresen zárult a KEMI első iskolai mediátor képzése

"Világmegváltó tervekkel, lelkesen megyek utamra!"

 

 

Sikeresen zárult a KEMI első iskolai mediátor képzése pedagógusok részére - beszámoló és hallgatói visszajelzések

 

Iskolai mediátor képzés, megoldásfókusszal, erőszakmentes kommunikációval, a kortárs mediáció alapjaival az oktatási intézmények együttműködő konfliktuskezeléséért

 

Dr. Németh Zoltán (KEMI - elnök) tájékoztatása szerint, reagálva arra, hogy az utóbbi években az oktatási intézményekben egyre nő a konfliktusos és zaklatásos esetek száma, amelyek kezeléséhez új eszköztárra van szükség, a Közép-európai Mediációs Intézet (KEMI) támogatásával, Szeghyné Gurin Eszter és Varga Szilvia Edit vezetésével kidolgoztunk egy -  a közoktatásban dolgozóknak szánt  - egyedülálló képzési programot.  A továbbképzés célja volt olyan szemléletmód elsajátítása, amellyel a résztvevők képessé válnak minden érintett (intézmény, szülők, gyerekek) nézőpontjait figyelembe véve megelőzni és kezelni a konfliktusokat. 

 

A pedagógus továbbképzés résztvevői a képzés elvégzésével képessé váltak

 

- a konfliktusok megelőzésére és kezelésére,

- iskolai resztoratív eljárások, mediáció lefolytatására, 

- a kortárs mediáció alapjainak oktatására gyerekek számára

- a gyerekek megfelelő konfliktuskezelésének alakítására

- erőszakmentes, empatikus kommunikációra

- a megoldásfókuszú szemléletmód elsajátítására és gyakorlására.

 

Szeghyné Gurin Eszternek, a képzés egyik vezető oktatójának szívügye ez a képzés, az iskolai konfliktuskezelés, mediáció elterjesztése. Eszter személyes véleménye a képzésről:

“Olyan átfogó képzést dolgoztunk ki, amely jelenleg nincs nagyon a képzési piacon. Fontos, hogy elméletileg megalapozott a képzés, úgy, hogy közben rengeteget gyakorolnak a résztvevők, kész eszközöket, módszertanokat adunk át. Az én részem a képzésben a konfliktuskezelés, kérdezéstechnika, mediáció és a resztoratív eljárásmód. Jó volt egy olyan csapattal dolgozni, akik ezeket szintén fontosnak tartják és szeretnék az iskoláikban bevezetni, vagy tanodai körülmények között alkalmazni, vagy akár a szociális szférában dolgozva az iskolai szociális segítők segítségével felhasználni a megtanultakat.”

 

A képzés másik vezető oktatója, Varga Szilvia Edit szintén évek óta küldetésének tekinti, hogy a kommunikáció, a konfliktuskezelés bekerüljön az oktatás, az oktatási intézmények mindennapjaiba:

„Képzésünk megalkotásakor az a cél vezérelt, hogy minden érintettet – a diákokat, a pedagógusokat, a gyermekekkel foglalkozó szakembereket, s a szülőket – támogassunk abban, hogy egy erőszakmentes, kiegyensúlyozott, a gyermekek fejlődését támogató légkörben tudják élni a mindennapjaikat intézményeikben. Célunk, hogy kialakuljon és széleskörűen elterjedjen a konfliktusok megelőzésének és kezelésének békés, egyben hatékony eszköztára, melyet a gyakorlatban is könnyedén lehessen alkalmazni. Én az erőszakmentes kommunikációról, a megoldásfókuszú megközelítésről, a kortárs – diákok által vezetett – mediációról és az iskolai zaklatás, a bántalmazás, a konfliktusok jellegzetességeiről, megelőzési és kezelési lehetőségeiről adtam át ismereteket. Inspiráló volt megtapasztalni a résztvevők körében, hogy mennyi pedagógus és gyermekeket támogató szakember dolgozik ma az országban, akik elkötelezettek, nyitottak a változásokra, az újdonságokra, folyton keresik az új lehetőségeket, amivel tehetnek a gyerekekért, a jövő nemzedékeiért, a családokért. Nekik szeretnénk támogatást, tudást és eszközöket adni.”

 

Természetesen egy képzés értékelésekor nagyon fontosak a hallgatói visszajelzések is. Az alábbiakban a csoport tagjainak visszajelzéseiből szemezgettünk:

 

“Sok olyan információt, módszert kaptam, ami tényleg a gyermekekről szól. Több helyen találkoztam már a resztoratív mediációval, de itt tanulhattam meg végre igazán jól. Tartalmas, jó hangulatú képzés. Motivált lettem!”

 

“ Sok képzésen voltam már, mondhatni túlképzett vagyok. Más képzéseken mindig volt hiányérzetem ,amit most nem éreztem, sőt, lendületet kaptam, és jól éreztem magam. Nagyon motivált lettem!”

 

“Nagyon megszólított a képzés, mikor olvastam róla! Sok azonnal alkalmazható tudást kaptam, egyfajta lámpást kaptam a kezembe. Túlszárnyalta a képzés az elvárásaimat! Fantasztikusak voltak az oktatók, végig empátiát, türelmet, biztonságos közeget is kaptam tőlük!

 

“Nagyon sokat fejlődtem, eszközök és önismeret terén is, köszönöm!

 

“Jó volt hallgatni titeket! A százszorosát kaptam, mint amit elvártam! A lelkesedésem mellé muníciót is kaptam, tele lett a hátizsákom. Jó volt a sok-sok gyakorlat! Világmegváltó tervekkel, lelkesen megyek utamra!”

 

“Nagyon sok inspirációt kaptam a kollégáktól és az oktatóktól! Nagy tervekkel megyek tovább én is!

 

“Rengeteg eszközt kaptam, nagyon hálás vagyok, maximálisan megérte itt lennem! Jó volt látni a mediációt a gyakorlatban is, változatos, gyakorlatias volt a képzés az online térben is!”

 

“Köszönöm a nagyon jó előadásokat! A gondolataim szárnyalnak! Inspirál a továbbfejlődésre! Saját érdeklődésből fakadóan vágtam bele a képzésbe, de ha az iskolában ezt elmesélem, megmutatom a tanultakat, akkor a kollégáim is biztos nyitottak lesznek minderre.”

 

“Sok eszközt kaptam, pedig már több évtizede a pályám vagyok. Az eszközök segítenek felfrissülni, újragondoltatnak velem sok mindent.“

 

“Jóval többet kaptam, mint amit gondoltam. Hálás vagyok a képzőknek és a csoportnak is! Újra fellelkesült vagyok.”

 

Természetesen a jövőben is indítunk újabb csoportokat, ezért érdemes követni a KEMI weboldalát - www.kemi.hu, mert itt tesszük közzé a legújabb információkat!

Dokumentumok

Hozzászólás

Érdekes lehet számodara

Májusban indul a KEMI következő mediátor képzése!

2024. ápr. 1. 14:15:37

Online elvégezhető mediátor képzés.

Októberben indul partnerünk, a BKIK gazdasági mediátor képzése

2023. okt. 5. 14:34:10

Még lehet jelentkezni, részletek a cikkben!