3 hétköznapi gyakorlat, hogy jó hallgatóvá váláshoz
2017.06.06. 15:50:06 hozzászólás

3 hétköznapi gyakorlat, hogy jó hallgatóvá váláshoz

Nem leszünk jobb hallgatók egy konfliktus közepén, ha épp akkor gyakoroljuk a jó hallgatást. Akkor leszünk jobbak, ha ezt nem konfliktus közben tesszük, hanem amikor kisebb a tét és könnyebb a helyzet.

 

 

3 hétköznapi gyakorlat, hogy jó hallgatóvá váláshoz

Nem leszünk jobb hallgatók egy konfliktus közepén, ha épp akkor gyakoroljuk a jó hallgatást. Akkor leszünk jobbak, ha ezt nem konfliktus közben tesszük, hanem amikor kisebb a tét és könnyebb a helyzet.

Íme, három módja annak, hogyan gyakorolhatjuk a teljes hallgatás művészetét és hogyan legyünk jó hallgatók a mindennapi életben.

A síparadicsomokban sem véletlenül van teljesen kezdők számára is kialakított pálya. Okos és biztonságos dolog ott kezdeni a gyakorlást és nem azonnal a fekete pályára menni. Mások hallgatása ugyanilyen: gyakoroljunk könnyű helyzetekben, és egyfajta eredményesebb memóriát fogunk kifejleszteni nehezebb szituációkra.

Ha meg tudjuk tenni a következőket nagyobb erőfeszítés nélkül értekezleteken, társasági összejöveteleken, vagy a vacsora asztalnál, akkor jobb hallgatók leszünk a konfliktusokban. Ráadásul sokkal jobb tárgyalóvá válunk, mivel a jó tárgyalók nem a szájukkal, hanem a fülükkel győzik meg partnerünket.

1. Ne tereld el a szót mások mondanivalójáról

Enzo, a felejthetetlen kutya, aki egyben a narrátora az ’Esőben való versenyzés művészete’ című regénynek, leírja mit is jelent ellopni valaki történetét:

Nem tudok beszélni, ezért nagyon figyelek. Sosem szakítok félbe senkit, sosem terelem el a beszélgetést saját megjegyzéseimmel. Megfigyeltétek már, hogy az emberek folyamatosan elterelik beszélgetésük irányát?

Ez olyan, amikor az autód utasa hirtelen elkapja a kormányt a kezedből és befordul egy kisutcába. Például, ha egy buliban találkoznánk és én el szeretnék mesélni egy történetet arról, hogyan akartam visszaszerezni a focilabdát a szomszéd kertjéből, de a kutyája megkergetett, így be kellett ugranom a medencébe, hogy megmeneküljek, és amikor elkezdem ezt a történetet, te, meghallván azokat a szavakat, hogy „foci” és „szomszéd” ugyanabban a mondatban, lehet, hogy félbeszakítasz és elkezded mesélni, hogy gyerekkorodban Pelé, a híres focista, volt a szomszédod, és én vagyok olyan udvarias és megkérdezem:  Nem a Cosmos-ban játszott New York-ban?

New Yorkban nőttél fel? És te lehet, hogy azt válaszolod, nem, te Braziliában Tres Coracoes utcáin nőttél fel Pelével, és én lehet, hogy azt mondom, azt hittem Tennessee-ből származol, mire te lehet, hogy azt válaszolod, hogy eredendően nem, és folytatod genetikád hosszas ismertetésével. Így az én eredeti társalgási témám, - ami egy vicces történet lett volna arról, hogyan kergetett meg a szomszéd kutyája – teljesen elvész, csak mert te mindent el akarsz mondani Peléről. Könyörgöm! Tégy úgy mintha kutya lennél, mint én, és hallgasd meg más emberek történetét a helyett, eltereled a szót.

Hibás vagyok abban, hogy eltereltem a szót más emberek történetében, ezért ezen fogok dolgozni az elkövetkezendő hónapokban.

2. Hallgass anélkül, hogy bármi mást is csinálnál

Tedd le a tollad. Vedd le a kezed a billentyűzetről. Csukd le a laptopod. Csukd be a jegyzetfüzeted. Kapcsold ki a TV-t. Csak hallgass pár percig. Az egy különleges ajándék, ha meghallgatsz másokat. Sok ember nem kapja meg ezt az ajándékot.

Miközben a lányod mesél valamit az iskoláról, ajándékozd meg teljes figyelmeddel, (és ne osztogass tanácsokat ez idő alatt – mert akkor az már nem hallgatás, hanem tanácsadás).

Amikor a partnered félbeszakítja a Dots játékodat azért, hogy hangosan felolvasson egy e-mailt, amit egy főiskolai szobatársától kapott, szakadj el a játéktól és teljes odaadással hallgass.

Amikor egy kollégánk unalmas beszédet mond egy értekezleten, hagyjuk abba a firkálgatást vagy a beszélgetést. Nagyon jó olyankor gyakorolni a figyelést, amikor nincs kedved, mivel egy konfliktus közepette még kevésbé lesz hozzá kedved.

3. Gyakoroljuk a hallgatást anélkül, hogy közben a válaszon gondolkodnánk

Amikor a választ futtatjuk le a fejünkben, abbahagyjuk a hallgatást, mivel igazából a válaszon gondolkodunk.

Ha szokásunk úgy hallgatni valakit, hogy közben a válaszon gondolkodunk, gyakorolnunk kell, ami kitartást igényel, hogy ezt a szokásunkat megváltoztassuk. Próbáljuk észrevenni, amikor befelé fordulunk és elkezdünk a válaszon gondolkodni, és próbáljuk visszairányítani figyelmünket a beszélőhöz. Gyakoroljunk kitartóan még akkor is, ha csak pár másodpercig tudjuk ezt az

állapotot fenntartani. Ez olyan, mint egy meditáció – eddzük magunkat, hogy jelen maradjunk. Gyakorlást igényel leszokni ezekről az elnyűtt szokásokról.

 Ha szeretnél egy emlékeztetőt erről a posztról, töltsd le ezt a képet a gépedre:

good listening

Mit tanulhatunk a hallgatásról egy jó mediátortól? Mi nem úgy hallgatunk, hogy közben lefuttatjuk a választ. E helyett úgy hallgatunk, hogy a fülünk a kíváncsiság csatornájára van hangolva.

Természetesen számos más módja is van annak, hogyan váljunk jó hallgatóvá. Azért választottam ezt a hármat, mert ezek osztatlan figyelmet nyújtanak a beszélő számára. Ezek teljesen megmutatják, miről van szó. Önzetlenül szánjunk időt a másikra, elvárások nélkül, és ugyanezt visszakapjuk. Ezek azok a dolgok, ahonnan a jó hallgatás származik.

 

Szerző: by

Fordította: Dezsőfi Beatrix

Forrás: http://www.worldmediationsummit.com/3-everyday-practices-that-will-make-you-a-good-listener/ 

Hozzászólás

Érdekes lehet számodara

Szeretné abbahagyni a tanácsok osztogatását, de nem tudja, mit tegyen helyette?

2017.06.08. 9:32:38

A konyhapultra könyökölvén hallgatott, amíg beszéltem a napomról és ilyen hangokat hallatott: „ Úhhhh…” „Ah!” „Óóó!” „Hmmm!"

Az őszinte hallgatás sebezhető

2017.06.08. 9:22:50

„Amikor őszintén hallgatunk valakit, számítanunk kell arra, hogy mi magunk megváltozunk attól, amit hallottunk.”

A jó hallgatás

2017.05.24. 9:51:40

Amikor egy személy végül úgy érzi, hogy valaki igazán meghallgatja, ez olyan, mintha egy gát zsilipjét kinyitnák egy hatalmas zápor után.

KEMI események

Külföldi események

Partnerek

Budapesti Kereskedelmi és IparkamaraEgyedülálló Szülők Klubja AlapítványUNICEF Gyermekjogi Civil KoalícióZala Megyei Kereskedelmi és IparkamaraPáneurópa Jogász Unió