Szeretné abbahagyni a tanácsok osztogatását, de nem tudja, mit tegyen helyette?
2017. jún. 8. 9:32:38

Szeretné abbahagyni a tanácsok osztogatását, de nem tudja, mit tegyen helyette?

A konyhapultra könyökölvén hallgatott, amíg beszéltem a napomról és ilyen hangokat hallatott: „ Úhhhh…” „Ah!” „Óóó!” „Hmmm!"

 

 

Egy meglepően hatásos mód a kéretlen tanácsok helyettesítésére.

Szeretnéd abbahagyni a tanácsok osztogatását, de nem tudod, mit tegyél helyette? Vagy valaki mást szeretnél leállítani, hogy ne adjon kéretlen tanácsokat? Íme, egy jó kérdés, amit feltehetsz helyette, valamint egy egyszerű alternatíva a tanács helyett, amikor igazából arra van szüksége az illetőnek, hogy valaki meghallgassa.

Mi a baj a tanácsokkal? Ezek a bizonyosság hiányát jelzik, amikor problémával küzdünk, hogy azt megértsük vagy megküzdjünk vele. ( Robert Bolton, People Skills )

Quote from People Skills by Robert Bolton

Amikor valaki beszél neked a problémájáról, ez nem jelenti azt, hogy tanácsot is kér tőled.

Mielőtt teljes állású mediátor lettem, egy főiskola alelnöke voltam. Amikor felhagytam ezzel a munkával, hogy megnyissam konfliktuskezelő irodámat, kollégáim egy tűzoltó készüléket ajándékoztak nekem vicces emlékeztetőként. Szemléletesen összegezte, milyen is egy főiskola alelnökének egy napja.

Visszaemlékezvén azokra az időkre, amikor hazaértem, általában jóval vacsoraidő után, az én drága férjem ezt kérdezte: „Milyen napod volt?”

A tűzoltó készülékes sztori jutott eszembe. A válasz gyakran egy hosszú lista volt. Ismered Charlie Brown rajzfilm tanárának a hangját? (https://www.youtube.com/watch?v=q_BU5hR9gXE) Na, pont úgy beszélhettem én is.

És a férjem ezután a tanácsadós üzemmódba kapcsolt. „ Próbáltad….?” „ Mi lenne ha megpróbálnád…?” „ És ha…..”

Néhány másodperc múlva mi is a saját tűzoltó készülékes pillanatainkat éltük. Jellemzően így zajlott:

Én: Nincs szükségem tanácsra.

Ő: De akkor miért panaszkodsz nekem?

Én: Mert megkérdezted, milyen napom volt.

Ő: Csak segíteni akarok.

Én: Nem kértem segítséget.

Ő: Nagyszerű!

Egyik nap, ahelyett, hogy keresztbetett kézzel és a „Nagyszerű!” szóval fejezte volna be, ami rendszerint eszmecserénk végét jelezte, a férjem egy kérdést tett fel:

Miben segíthetek most igazán?

Hát ez az, amiért ezzel a férfival vagyok. Tudja, hogyan tegye fel a helyes kérdést. Gondolkodtam egy percig, aztán ezt feleltem: „Megnyugtató hangokra van szükségem.”

És a „milyen volt a napod” párbeszédünk teljesen megváltozott innentől fogva. A konyhapultra könyökölvén hallgatott, amíg beszéltem a napomról és ilyen hangokat hallatott: „ Úhhhh…”  „Ah!” „Óóó!” „Hmmm.”

És éreztem az együttérzést, az empátiát, az odaadó figyelmet, és egyik hangja sem volt kéretlen tanács.

Hogy mit nem tesznek a megnyugtató hangok!

 

Forrás: https://lenski.com/talking-to-spouse-partner-comforting-noises/ by

Fordította: Dezsőfi Beatrix

Hozzászólás

Érdekes lehet számodara

Az őszinte hallgatás sebezhető

2017. jún. 8. 9:22:50

„Amikor őszintén hallgatunk valakit, számítanunk kell arra, hogy mi magunk megváltozunk attól, amit hallottunk.”

3 hétköznapi gyakorlat, hogy jó hallgatóvá váláshoz

2017. jún. 6. 15:50:06

Nem leszünk jobb hallgatók egy konfliktus közepén, ha épp akkor gyakoroljuk a jó hallgatást. Akkor leszünk jobbak, ha ezt nem konfliktus közben tesszük, hanem amikor kisebb a tét és könnyebb a helyzet...

A jó hallgatás

2017. máj. 24. 9:51:40

Amikor egy személy végül úgy érzi, hogy valaki igazán meghallgatja, ez olyan, mintha egy gát zsilipjét kinyitnák egy hatalmas zápor után.