Az őszinte hallgatás sebezhető
2017. jún. 8. 9:22:50

Az őszinte hallgatás sebezhető

„Amikor őszintén hallgatunk valakit, számítanunk kell arra, hogy mi magunk megváltozunk attól, amit hallottunk.”

 

 

Az őszinte hallgatás sebezhető

 „Amikor őszintén hallgatunk valakit, számítanunk kell arra, hogy mi magunk megváltozunk attól, amit hallottunk.”

 

Írja az akusztikai ökológus, Gordon Hempton, az „Egy négyzethüvelyknyi csönd” alapítvány megalapítója, Joyceban, Washingtonban.  Hempton, aki a csöndet nem a hang, hanem a zaj hiányaként definiálja, nemrég Krista Tippett-el beszélgetett a rádióban. Különösen tetszett ez az eszmecsere a műsor alatt, melynek címe „Az utolsó csöndes helyek” volt:

Hempton: „Amikor őszintén hallgatunk valakit, számítanunk kell arra, hogy mi magunk megváltozunk attól, amit hallottunk.”

Tippett: „Ez nagyon fontos, ha profi hallgató vagy. Ez az, amit én is tudok, hogy az igazi hallgatás által sebezhetővé válunk, bár ezt nem tudom elmagyarázni, miért. Ön mivel magyarázná ezt?”

Hempton: „Azt javasolnám, hogy ha egy ember azon képességét szeretné fejleszteni, hogy jobban megértsen másokat, kezdje azzal, hogy hallgatja a természet hangját, mert ott sem tudhatod, mire számíts. Fogadj be mindent, az összes dolgot. Hisz nem csodálatos, ha egy madár csiripel, azt zenének halljuk? Bár a madár nem azért csiripel, hogy nekünk jót tegyen. De mégis rengeteg öröm van abban, ha hallgatjuk, és ha már tudjuk hallgatni a természetet, jobban tudjuk meghallgatni egymást is. Tehát amikor valaki beszél veled, ne arra figyelj, hogy mit akarsz hallani, hanem halld meg azt, amit tényleg mond. Esetleg kérdezz vissza: Tényleg ezt akarja mondani? És majd érzed azt az érzelmi visszahatást, miközben ő kényes témáról beszél neked.”

Hempton, elmondása szerint, nem volt mindig jó hallgató, habár ezt gondolta magáról. Aztán egyszer egy hosszú autóút során megállt szunyókálni épp miközben egy vihar ment át felette. Azon kapta magát, hogy teljesen befogadta a vihart, a mennydörgést, a tücsköket. „ És akkor jöttem rá, hogy teljesen félreértelmeztem azt, hogy mit jelent hallgatni. Azt gondoltam, azt jelenti, hogy arra figyelek, ami fontos, még mielőtt meghallottam volna, és kiszűröm azt, ami nem lényeges, mielőtt meghallottam volna.” Ez a felismerés, mondja Hempton, megváltoztatta az életét.

when-truly-listening

Te is megváltoztathatod a tiédet. Miért nem kezded ma azzal, hogy kimész a természetbe, egyedül, a természet segítségét használván, hogy hallgathass előre gyártott szűrők, elvárások és ítélkezés nélkül? Sokat tanulhatunk a természettől.

Forrás: https://lenski.com/true-listening-is-about-being-vulnerable/

Fordította: Dezsőfi Beatrix

Hozzászólás

Érdekes lehet számodara

Szeretné abbahagyni a tanácsok osztogatását, de nem tudja, mit tegyen helyette?

2017. jún. 8. 9:32:38

A konyhapultra könyökölvén hallgatott, amíg beszéltem a napomról és ilyen hangokat hallatott: „ Úhhhh…” „Ah!” „Óóó!” „Hmmm!"

3 hétköznapi gyakorlat, hogy jó hallgatóvá váláshoz

2017. jún. 6. 15:50:06

Nem leszünk jobb hallgatók egy konfliktus közepén, ha épp akkor gyakoroljuk a jó hallgatást. Akkor leszünk jobbak, ha ezt nem konfliktus közben tesszük, hanem amikor kisebb a tét és könnyebb a helyzet...

A jó hallgatás

2017. máj. 24. 9:51:40

Amikor egy személy végül úgy érzi, hogy valaki igazán meghallgatja, ez olyan, mintha egy gát zsilipjét kinyitnák egy hatalmas zápor után.