A válás után így is lehet - a „Fészek modell"
2016. júl. 3. 19:44:01

A válás után így is lehet - a „Fészek modell"

A szülők válását követően általában a gyermekek ingáznak a szülők között, azonban van egy alternatíva, ami kiválóan működik: A gyermekek maradnak a lakásban és a szülők ingáznak. Így működik ez a Schmidt családban is. A szülők már nem alkotnak egy párt, de mindketten gondoskodnak a gyermekekről, Elsáról (8) és Emmáról (5). A két gyermek egy négyszobás lakásban lakik, ahol a „papahéten" az édesapjukkal élnek, míg a „mamahéten" az édesanyjukkal. A jogászok ezt a modellt „fészek modellnek" hívják, mivel a szülőket madarakhoz hasonlítják, ahogyan felváltva repülnek a fészekhez, hogy a fiókáikat gondozzák.

Ha a válás után mindkét szülő szeretne foglalkozni a gyermekkel, két lehetőség áll fenn. Az egyik a váltott gondoskodás, amely estében a gyermekek ingáznak a szülők között, a másik pedig a „fészekmodell". Ez a modell sok problémára kínálna megoldást, de mégis elég népszerűtlen. A fő indokok, hogy a szülők nem ismerik e modell lehetőségét, illetve, hogy a megvalósítása drága. Azonban ha figyelembe vesszük a körülményeket, beláthatjuk, hogy a gyermekek miatt két nagy lakás fenntartása is költséges lenne. A Schmidt család esetében a szülők előre megegyeznek, hogy melyik héten, illetve melyik ünnepeken ki van a gyerekekkel. Ez a megoldás a gyermekek számára is előnyös, hiszen mindig ugyanabba a nagy és világos müncheni lakásba mehetnek haza az óvodából. Ugyanilyen módon neveli a gyermekeit, Calvint és Lino-t Angelika és Michael Körner, akik szerint a modellnek vannak nehézségei, de a gyermekek számára ez a jó megoldás.


Németországban minden harmadik házasság válással végződik. 15 évvel ezelőtt az volt az általános gyakorlat, hogy a felügyeleti jogot az egyik szülő, általában az anya gyakorolta, míg az apa láthatási jogot kapott. Ez sok esetben ahhoz vezetett, hogy a gyermekkel egy idő után a kapcsolat halványult, mert az apa új családot alapított vagy az anya visszatartotta a gyermekeket az apától. Manapság az apák is szorosabban szeretnék tartani a kapcsolatot a gyermekkel, ami természetesen az anyát is részben tehermentesíti. Erre a pszichológusok és a családszociológusok szerint jó megoldás a váltott gondoskodási modell. Anneke Napp-Peters, hamburgi családszociológus szerint káros és a későbbiekben sok problémát okozhat az, ha a gyermek valamelyik szülőjével nem tartja a kapcsolatot. Jan Piet de Man belga pszichológus szerint a váltott gondoskodás esetén az időtartamban disztingválni kell a gyermekek kora szerint. A zavar ott kezdődik, amikor a gyermeknek lakhelyet kell váltania, hiszen azzal kell szembesülnie, hogy már nem ugyanazok a játékok és plüssfigurák veszik körül, mint az előző lakóhelyén. Ez az, ami a váltott gondoskodás modelljének legfőbb kritikája. Jan Piet de Man szerint a gyermekek szülőktől való elidegenedése mérhető és megtörténik, amennyiben valamelyik szülővel nem töltenek az alábbiaknak megfelelő időt.


A gyermek 0-1 éves kora között hetente 3x3 óra plusz egy éjszaka a szülőnél, 1-3 éves kora között 3x5 óra hetente és egy nap a hétvégén, 4-7 éves kora között hetente annyi nap, ahány éves a gyermek, 8-14 éves kora között legfeljebb egy hét szülőnként és 14 nap a nyáron.


A Schmidt családban a lányok szülinapjára az anyuka is megérkezett Lipcséből. Katrin Geißler-Schmidt-nek nincsen saját lakása. A munkája miatt sokat utazik és ezeket mindig az „paphétre" időzíti. Schmidték egy évvel az életközösség megszűnése után beadták a házassági bontó kerestet. Ennek ellenére a viszonyuk rendezett maradt, mint mondják, tizenkét fantasztikus évet töltöttek együtt. Körnerék válása nem volt ennyire zavarmentes.

2007-ben a gazdasági világválság alatt Michael Körner bevallotta a feleségének, hogy egy másik nőtől is van egy gyermeke. Részt vettek házassági tanácsadáson, de a korábbi családi szituációk miatt ez nem vezetett eredményre. Angelika Körner szerint a ház a gyermekeket illeti, ezért a mediáció során végül a „fészek modell" mellett döntöttek. Angelika eleve abszurdnak találta, hogy a gyerekeknek minden hétre össze kellene pakolniuk a következő hétre. A fészek modell a szülők számára is nagyobb szabadságot biztosít, hiszen például lehetnek az új párjukkal anélkül, hogy ez a gyerekekre hátrányosan hatna.

Hozzászólás

Érdekes lehet számodara

Szeretné abbahagyni a tanácsok osztogatását, de nem tudja, mit tegyen helyette?

2017. jún. 8. 9:32:38

A konyhapultra könyökölvén hallgatott, amíg beszéltem a napomról és ilyen hangokat hallatott: „ Úhhhh…” „Ah!” „Óóó!” „Hmmm!"

Az őszinte hallgatás sebezhető

2017. jún. 8. 9:22:50

„Amikor őszintén hallgatunk valakit, számítanunk kell arra, hogy mi magunk megváltozunk attól, amit hallottunk.”

3 hétköznapi gyakorlat, hogy jó hallgatóvá váláshoz

2017. jún. 6. 15:50:06

Nem leszünk jobb hallgatók egy konfliktus közepén, ha épp akkor gyakoroljuk a jó hallgatást. Akkor leszünk jobbak, ha ezt nem konfliktus közben tesszük, hanem amikor kisebb a tét és könnyebb a helyzet...